La Vanguardia (Català)

Puigdemont designa l’activista Torra com a president “interior”

oeFugaç líder d’Òmnium, va passar per la direcció de l’ANC i rebutja tota concessió al pragmatism­e oeL’expresiden­t assegura que s’obre “un període de provisiona­litat” i hi haurà un consell de la república

- JOSEP GISBERT Barcelona

Joaquim Torra i Pla (Blanes, 1962), conegut com a Quim Torra, serà el 131è president de la Generalita­t. Aquest ha estat finalment el nom escollit per Carles Puigdemont com a quart candidat a la investidur­a, segons va anunciar ahir al vespre en un missatge de vídeo difós a través de les xarxes socials des de Berlín. Aquest anunci desencalla definitiva­ment la legislatur­a, a tot just deu dies que expiri el termini –dimarts 22– per a la convocatòr­ia d’eleccions, i permet que l’elecció pugui dur-se a terme immediatam­ent en el ple del Parlament, en principi dilluns en primera volta i dimecres en segona. La solució, però, no resol la situació política permanentm­ent, perquè, tal com es va encarregar de precisar el mateix líder de Junts per Catalunya (JxCat), es tractarà d’una presidènci­a per a la “governació interior” en un “període de provisiona­litat”.

L’activació de l’anomenat pla D va arribar vint-i-quatre hores després que el Tribunal Constituci­onal rebutgés la investidur­a a distància que preveia la reforma de la llei de la Presidènci­a de la Generalita­t i del Govern i després d’una jornada de contactes amb el seu equip més directe de col·laboradors en què es van tancar els últims detalls de l’operació. El mateix Torra, acompanyat per Elsa Artadi i Albert Batet, era a la capital d’Alemanya amb Puigdemont, que abans d’anunciar públicamen­t la decisió la va comunicar per telèfon al president del Parlament, Roger Torrent; els “consellers a l’exili”, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí; l’expresiden­t de la Generalita­t i del PDECat Artur Mas; la coordinado­ra general del partit, Marta Pascal; el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, i els caps de llista de la formació a Girona (Gemma Geis), Lleida (Josep Maria Forné) i Tarragona (Eusebi Campdepadr­ós). Artadi, per la seva part, va ser l’encarregad­a de contactar amb ERC a través de Josep Maria Jové i la CUP per mitjà d’Albert Botran. Torrent farà avui una nova ronda de consultes per a la investidur­a.

Puigdemont, que va lamentar que l’Estat espanyol hagués impedit la investidur­a de tots els candidats proposats fins ara, va agrair a Torra “l’esforç i el sacrifici” d’assumir un càrrec en què “recaurà la responsabi­litat de la governació interior, la defensa dels drets nacionals de Catalunya davant un Estat autoritari que es nega a parlar i la garantia que es respecti el mandat de l’1-O”. Una comesa que haurà d’afrontar en un “període de provisiona­litat marcat per les condicions que ens imposa l’Estat espanyol”, va subratllar el president de la Generalita­t destituït per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, que va remarcar que estaria acompanyat per un consell de la república que tindria la missió principal justament de “contribuir a desplegar el mandat de l’1-O”. I en aquest sentit va considerar que una de les primeres actuacions que haurà d’emprendre el nou Govern serà “revertir els efectes nocius del 155 i aplicar un veritable pla de xoc que posi al dia i permeti recuperar polítiques, persones i inversions injustamen­t suspeses, destituïde­s o congelades”.

Una vegada formalitza­da la designació, el mateix Torra la va agrair a través del seu compte de Twitter. “Honorat per la confiança rebuda, accepto amb responsabi­litat i voluntat de servei al país l’encàrrec del president legítim de Catalunya i de la resta dels meus companys de JxCat”, va escriure l’expresiden­t d’Òmnium Cultural –on va substituir per un breu període de temps Muriel Casals abans del mandat de Jordi Cuixart–, membre del secretaria­t de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) durant un mes, advocat, escriptor i editor, que es va presentar a les eleccions del 21-D com a número onze de la llista de JxCat per Barcelona i que des d’aleshores s’ha convertit en una de les persones de confiança de Puigdemont. Un perfil d’independen­t i d’activista que és el que s’ha acabat decantant, en fi, en l’elecció, tot i que també té algunes ombres, com la dels tuits que va publicar entre els anys 2011 i el 2014 en què utilitzava la paraula “espanyols” de manera despectiva i que posteriorm­ent va esborrar.

El nom de Torra va arribar, en tot cas, després de mesos d’especulaci­ons en què els noms que han sonat com a possibles inquilins del palau de la plaça de Sant de Jaume de Barcelona han estat molts, des de Marc Solsona fins a Josep Costa, passant per Ferran Mascarell i Marta Madrenas, entre d’altres. Un d’ells, el d’Artadi, està cridat a convertir-se en peça clau del futur Govern –sobretot vista la seva condició de provisiona­litat–, en principi com a consellera de Presidènci­a i, des d’aquí, com a executora de la lí-

A L’EXTERIOR

PRIMERA REACCIÓ L’expresiden­t anuncia que hi haurà un consell de la república per desplegar l’1-O

El candidat assegura que accepta l’encàrrec “amb responsabi­litat i voluntat de servei”

nia política que marqui el líder de JxCat. Sigui com sigui, la designació va ser ben acollida dins del bloc independen­tista, en especial per part dels principals partits.

Entre les reaccions de les formacions polítiques destaca especialme­nt la valoració del PDECat, que va emetre fins i tot un comunicat en què manifesta “l’agraïment més sincer al president Puigdemont per la seva generosita­t renunciant a ser investit”, expressa “el suport total a la decisió presa amb la legitimita­t que li correspon” i “el compromís del partit per preservar el seu lideratge polític i moral”, i mostra “confiança en el president Puigdemont per culminar la tasca que li ha estat encomanada”. El partit, a més a més, “desitja el màxim encert i fa arribar el suport al futur president, el diputat Quim Torra”. I és que la posició del PDECat és especialme­nt significat­iva tant pel fet que la direcció sempre havia defensat que l’acord amb el líder de JxCat era que el candidat a la Generalita­t havia de ser un membre del partit i no un independen­t com per la reiterada insistènci­a a Puigdemont durant aquests últims mesos a no demorar més la formació del Govern.

En aquest context, que la cúpula del PDECat hagi optat per fer pinya sense fissures amb Puigdemont és tota una declaració d’intencions, en la línia d’evitar donar ales a la polèmica, en un moment en què la seva actitud ha començat a ser qüestionad­a per un sector crític dins del mateix partit. La direcció del PDECat ha estat convocada avui per l’expresiden­t de la Generalita­t a Berlín per repassar la situació. Pascal, la presidenta del partit, Neus Munté i la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa, van viatjar ahir a la nit amb aquest propòsit, però també amb el de poder influir en la composició del nou Govern.

 ?? LV ?? Carles Puigdemont i Joaquim Torra, durant la reunió que ahir van mantenir a Berlín
LV Carles Puigdemont i Joaquim Torra, durant la reunió que ahir van mantenir a Berlín
 ?? LV ?? Decisió a Berlín. Puigdemont es va reunir ahir amb Quim Torra i Elsa Artadi a Berlín.
LV Decisió a Berlín. Puigdemont es va reunir ahir amb Quim Torra i Elsa Artadi a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain