La Vanguardia (Català)

El final d’una llarga vida

Tot i no ser un malalt terminal, volia posar fi a la seva vida

- BARCELONA

Mor el científic australià David Goodall, de 104 anys, que havia demanat assistènci­a a la clínica Exit, a Suïssa, per suïcidar-se.

El científic australià David Goodall, de 104 anys, que va demanar assistènci­a a la clínica suïssa Exit per suïcidar-se, va morir ahir, segons va confirmar el director de l’entitat, Philipp Nitschke.

Els seus familiars, entre els quals els seus nets, el van acompanyar en les seves últimes hores. Mentre escoltava la Novena simfonia de Beethoven, Goodall va fer girar el mecanisme que li subministr­ava la injecció letal de Nembutal que va posar fi a la seva vida, segons va explicar en un comunicat la fundació helvètica Eternal Espirit, a què va acudir el científic perquè l’ajudessin a morir. “En David es va quedar adormit en pocs minuts i va morir una mica més tard al voltant de les 12.30h”, van assenyalar.

El científic va demanar que el seu cos sigui donat a la ciència, i que en cas que les seves restes no resultin útils, les seves cendres siguin escampades. No va voler que es fes un funeral ni una cerimònia, ja que “no creia en l’altra vida”, afegeix el comunicat.

En una roda de premsa el dia abans de la seva mort, Goodall va dir que esperava que la seva “partença” faci que les coses canviïn al seu país i es permeti que les persones grans puguin decidir quan i on desitgen morir.

El científic no patia cap malaltia en fase terminal, però va argumentar que la seva qualitat de vida s’havia deteriorat. “No soc feliç. Em vull morir. No és particular­ment trist”, va explicar a la cadena de televisió australian­a ABC el dia del seu 104 aniversari.

“Penso que una persona gran com jo s’ha de beneficiar dels seus drets de ciutadà, incloent-hi el dret al suïcidi assistit”, va afegir.

Després d’aquestes declaracio­ns el científic va decidir desplaçar-se fins a Suïssa i demanar l’ajuda d’Eternal Espirit, que assegura que ha ajudat a morir 40 australian­s.

Goodall va explicar que li hauria agradat acabar els seus dies a Austràlia, però igual que a la majoria de països d’arreu del món el suïcidi assistit o eutanàsia és il·legal. Tot i això, l’estat de Victòria el va legalitzar l’any passat, però la llei no entrarà en vigor fins al 2019 i estarà restringid­a a pacients amb malalties terminals i amb una esperança de vida de menys de sis mesos.

 ?? PHILIPP JENNE / AP ?? David Goodall a la seva habitació de la clínica Exit
PHILIPP JENNE / AP David Goodall a la seva habitació de la clínica Exit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain