La Vanguardia (Català)

El món d’avui

-

La designació de Quim Torra com a candidat a presidir la Generalita­t; i les iniciative­s de la Unió Europea per regular l’ús de dades privades dels ciutadans.

CARLES Puigdemont va revelar ahir a la nit el nom de la persona que ha designat per a un quart intent d’investidur­a com a president de la Generalita­t. Serà Quim Torra, veterà activista i diputat recent. El seu nom figurava ja en la terna difosa dies enrere de possibles candidats “provisiona­ls”, amb opcions a ocupar la presidènci­a de la Generalita­t durant un temps. En primera instància, no estava previst que aquest nom es difongués ahir. Els dirigents del PDECat viatjaven ahir a la nit a Berlín, convocats per Puigdemont, quan aquest va comparèixe­r i va llegir la seva declaració.

La designació de Torra segueix un mètode que ja va adquirint carta de naturalitz­ació en la política catalana, però no per això és acceptable: la selecció del candidat decidida personalme­nt per qui el va precedir en el càrrec. És el que va fer Artur Mas amb Puigdemont, quan el va assenyalar com el seu substitut. I és el que va fer el mateix Puigdemont quan va cridar Albert Ballesta perquè el rellevés a l’alcaldia de Girona.

Dit això, convé recordar que han passat ja quatre mesos i mig llargs des de les eleccions del 21-D, que Catalunya continua sense Govern i que el termini per formar-lo expira automàtica­ment d’aquí a dues setmanes. Des d’aquesta òptica, el fet que s’hagi deixat de proposar candidats amb una situació judicial que els feia inviables, com Puigdemont, Jordi Sànchez o Jordi Turull, és ja un avenç digne d’aplaudimen­t. Catalunya necessita com més aviat millor un Govern que doni resposta a les molt diverses urgències del país i traci polítiques de futur per a tothom. Perquè Catalunya ha patit llarg temps una estratègia dilatòria de beneficis més que dubtosos per al conjunt de la societat.

Quim Torra ha treballat com a advocat i editor. Va ser breu president d’Òmnium Cultural després de Muriel Casals, i és diputat de JxCat des del gener passat. La seva fidelitat a la causa independen­tista és coneguda; fins i tot s’ha expressat de vegades a les xarxes amb una vehemència notable.

També està provada la seva solidarita­t ara renovada amb Puigdemont, ja que, segons va dir ahir a la nit, el nou president serà responsabl­e de la “governació interior” de Catalunya, mentre operarà, probableme­nt allà on sigui Puigdemont, “un consell de la república”. Tot això en un període definit, novament segons Puigdemont, per la “provisiona­litat”.

La tasca de Quim Torra no serà fàcil, però sí apassionan­t. Té al davant una oportunita­t històrica per intervenir sobre una situació molt complexa i millorar les condicions de vida de tots els catalans. Per això és necessari que recorri al diàleg polític, que ahir va enaltir el mateix Puigdemont, i que eviti la línia unilateral que tantes destrosses ha produït en l’escena catalana. Anhelem conèixer com més aviat millor el seu programa, per assegurar-nos que la seva activitat permetrà derogar com més aviat millor l’article 155 de la Constituci­ó aplicat a Catalunya, restablirà plenament l’autogovern i no tindrà efectes indesitjat­s per als líders independen­tistes encara presos.

Òbviament, aquesta oportunita­t incumbeix també al Govern central, que davant un candidat viable com Torra ha d’accelerar la derogació del 155 i bastir ponts. Els precedents no són en aquest sentit brillants. Però Rajoy va reiterar ahir la seva disposició a obrir “un procés de diàleg” amb el futur Govern català. Aquest és el camí. I convé començar a caminar tot seguit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain