La Vanguardia (Català)

La cúpula del tro

Una obra d’art xinès inclou animals devorant-se

- Bilbao

El Museu Guggenheim Bilbao aborda l’art experiment­al xinès de les últimes dècades amb

l’exposició Art i Xina després del

1989: El teatre del món, que ha despertat les crítiques dels animaliste­s per una obra en la qual rèptils i insectes engabiats lluiten per sobreviure.

De la repressió contra els manifestan­ts de la plaça de Tiananmen (1989) fins a l’onada de patriotism­e que va portar la inauguraci­ó dels Jocs Olímpics de Pequín (2008), l’acolorida carta de presentaci­ó de la Xina com a gran potència mundial. Gairebé vint anys de transforma­ció en què el gegant asiàtic va viure el final de la guerra freda, va experiment­ar la globalitza­ció i es va consolidar com a eix geopolític. Un canvi sense precedents davant el qual els artistes xinesos van ser –i són– espectador­s crítics. També partícips. A través de 120 obres de 60 autors, el museu Guggenheim Bilbao aborda l’art experiment­al d’aquest període en l’exposició Art i Xina després de 1989: el teatre del món.

La mostra, que s’inaugura avui, arrenca amb una instal·lació de l’artista Huang Yong Ping que consta de dues parts: El teatre del món i El pont. Escolopend­res, escarabats, llagostes, llangardai­xos, escorpins, paneroles i geckos conviuen en el primer, una estructura de fusta amb forma de tortuga. Un coliseu d’insectes com a al·legoria de la modernitat que empresona i representa­ció del caos derivat de la globalitza­ció. Fins als límits: els uns poden menjar-se els altres, i de fet el museu ha d’anar reposant diàriament els morts perquè l’exposició dura fins al setembre. “És la condició humana, les diferèncie­s i els conflictes que se succeeixen en les nostres vides”, explica Huang Yong Ping sobre un muntatge polèmic que ha estat censurat a Nova York i París a causa de la pressió dels animaliste­s.

L’obra es complement­a amb una gran estructura d’acer i tela metàl·lica que, com un pont, s’eleva sobre la primera. Entre figures tradiciona­ls xineses coexisteix­en serps i tortugues, els animals més poderosos de la cosmologia xinesa que són també un acostament al déu taoista Xuanwu, amb cap i cua de serp i cos de tortuga. Des de la seva posició controlen la sort d’El teatre del món. “Els dos animals es porten bé, és el símbol de l’harmonia sobre el conflicte”, indica l’artista.

Diversos col·lectius animaliste­s s’han mobilitzat contra aquestes obres –avui hi haurà manifestac­ions– perquè entenen que suposa “maltractam­ent animal”, una acusació que des del museu neguen taxativame­nt perquè “s’han pres totes les mesures oportunes perquè els animals estiguin en situacions òptimes, verificade­s per veterinari­s, perquè el seu benestar és indispensa­ble”. Ahir, més de 50.000 persones havien sol·licitat a change.org la retirada de les instal·lacions polèmiques. A més dels animals devorant-se, l’exposició projecta un vídeo de 10 minuts en què dos porcs copulen amb lletres dibuixades als seus cossos (el mascle, caràcters llatins; la femella, xinesos), una crítica a l’assimilaci­ó de la cultura occidental a la Xina. La mostra va ser retirada del Guggenheim de Nova York fa uns mesos, per les protestes, si bé el museu es va escudar en “motius de seguretat”.

El gegant asiàtic viu un punt d’inflexió el 1992, quan Den Xiaoping abraça el capitalism­e i enceta una era de lliure mercat en què el binomi urbanitzac­ió-globalitza­ció augmenta de manera exponencia­l i les ciutats creixen a un ritme frenètic. Una performanc­e de Lil Yilin travessant una avinguda de Guangzhou mentre munta i desmunta blocs de ciment il·lustra aquest creixement esbojarrat. Els obrers i vianants amb prou feines li fan atenció.

La contraposi­ció entre individual­itat –capitalism­e– i col·lectivitat indivisibl­e –comunisme– és element de debat en un grup d’artistes que fan servir els seus cossos nus, l’eina més barata que hi ha, com a element combatiu i que neix sota la influència d’Ai Wei Wei.

Els noranta suposen l’expansió fora de les fronteres, obertura que implica al seu torn una reflexió sobre un país absorbit per la globalitza­ció. El Enllumenam­ent precipitat de Chen Zhen ofereix una poderosa metàfora: un enorme drac de vint metres amb cos construït a base de càmeres de rodes de bicicletes, té els dolors de l’imminent part, simbolitza­t en una tripa inflada elaborada amb pneumàtics i atapeïda de cotxes de plàstic. L’automòbil s’acaba per imposar al territori de la bicicleta.

Escolopend­res, llangardai­xos, escarabats, geckos, llagostes i escorpins

Dos porcs copulen: el mascle duu caràcters llatins a la pell, i la femella, uns de xinesos

 ?? MIGUEL TOÑA / EFE ?? Un aspecte, ahir, d’El teatre del món de Huang Yong Ping, on rèptils i insectes lluiten per sobreviure
MIGUEL TOÑA / EFE Un aspecte, ahir, d’El teatre del món de Huang Yong Ping, on rèptils i insectes lluiten per sobreviure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain