La Vanguardia (Català)

Avís de la patronal

- LALO AGUSTINA

Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, adverteix sobre la complicada situació política a Catalunya i Espanya: “Si no canviem d’actitud, poden passar coses”.

Gens d’autocompla­ença i molt de treball, altura de mires i decisions, tant des del punt de vista empresaria­l com per part de l’administra­ció pública. Catalunya ha presentat –malgrat les turbulènci­es derivades de la crisi política i social de finals de l’any passat– bones xifres macroeconò­miques en els últims mesos, tant pel que respecta al creixement com a la creació d’ocupació i el consum, però Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, va advertir ahir que no es tracta de refiar-se’n en absolut, sinó de pensar en el futur: “Ara estem portats per tots els vents de cua i no veiem el que tenim al davant. Però llanço un avís a navegants: si no canviem d’actitud poden passar coses. A poc a poc, el radi d’acció del que ha passat es va expandint. Hem de reparar la fragmentac­ió, tenir Govern i treballar més”.

Gay de Montellà es va expressar amb molta claredat al fòrum Barcelona Tribuna, organitzat per La Vanguardia, la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País i l’Associació Espanyola de Directius (AED): els temps actuals no estan per afrontar-los amb dubtes o endarrerir la presa de decisions importants. Per aquesta raó, el president de Foment del Treball va demanar que acabi la paràlisi política a Catalunya, vigent des de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a partir del passat 27 d’octubre, i que hi hagi un nou Govern com més aviat millor que dialogui amb el Govern de Mariano Rajoy. “Volem un Govern que governi, que tingui lideratge, dialogui i que entengui que és molt important el consens. És necessari que dialogui amb el Govern central i que parli amb nosaltres, els sindicats i la ciutadania. Tant de bo que el tinguem de seguida”, va dir el representa­nt de la patronal. En aquesta nova fase que s’ha d’obrir immediatam­ent, va afegir el directiu, “Barcelona ha de continuar sent la capital de Catalunya”

En aquest sentit, Gay de Montellà va aprofitar l’ocasió del fòrum d’ahir per insistir en la defensa dels valors econòmics de la societat catalana i, més en concret, del turisme. “Barcelona és i ha de continuar sent la capital de Catalunya. Barcelona té una gran atracció i l’hem de potenciar”.

En el torn de les preguntes, el president de Foment va ser qüestionat sobre com veia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el possible candidat a l’alcaldia Manel Valls. Sobre la primera va dir que no es volia pronunciar, però li va llançar un missatge en clau econòmica: “Volem generar riquesa per contribuir a l’Estat de benestar i retribuir el capital”. L’auditori va interpreta­r que demanava seguretat jurídica. Quant a Valls, el va qualificar com un líder, encara que va manifestar els seus dubtes sobre la seva candidatur­a: “L’opció de l’expresiden­t de la República Francesa seria en un conjunt de formacions i sembla difícil que es produeixi”.

Finalment, Gay de Montellà va

“Els salaris s’han de recuperar al màxim, però no podem anar al cafè per a tothom, sinó anar cas per cas”

repassar alguns aspectes de l’actualitat econòmica. Per exemple, va deixar entreveure que Foment recorrerà contra la sentència que va declarar legal la vaga del 8 de novembre passat. “És una sentència que ens sorprèn pel fet que sigui una vaga mixta, una mica política i una mica laboral. Nosaltres només entenem vagues laborals o alteració de l’ordre públic o el que sigui. Per això vam posar el recurs”.

També va abordar la qüestió dels salaris per dir que està a favor que pugin, però amb condicions: “El que volem és gent molt qualificad­a i ben pagada. Els salaris s’han de recuperar al màxim, però no podem anar al cafè per a tothom. Cal anar empresa per empresa i sector per sector”, va concloure.

 ?? ANDREA ZAMORANO / ACN ?? Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, ahir al fòrum Barcelona Tribuna
ANDREA ZAMORANO / ACN Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, ahir al fòrum Barcelona Tribuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain