La Vanguardia (Català)

El trencament d’una presa a Kènia causa greus inundacion­s i 41 morts

- NAIROBI Redacció i agències

Almenys 41 persones, entre les quals 20 nens, van morir i 450 famílies van haver de ser evacuades de les seves llars a conseqüènc­ia de les inundacion­s causades per una presa gegantina que va rebentar dimecres a la nit al sud-oest de Kènia, segons va informar el cap del Directori d’Investigac­ions Criminals a la vall del Rift, Gideon Kibunjah, després de fer una visita al lloc del sinistre.

L’incident va ocórrer després de setmanes de pluges intenses al país africà que, segons fonts governamen­tals, han provocat la mort de 170 persones més i l’evacuació de 225.000 famílies des del mes de març passat.

Segons van informar fonts oficials, l’embassamen­t va col·lapsar a les nou de la nit de dimecres i l’aigua sortint va inundar dos pobles del municipi de Solai (a uns 160 km de Nairobi), inclosos un centre comercial i un institut de secundària i un altre d’educació superior.

A més de les 41 morts, les autoritats locals van dir que al voltant de 40 persones més havien desaparegu­t. “Falta molta gent. És un desastre”, van apuntar fonts policials, que van assegurar que el radi de les inundacion­s assolia gairebé els dos km.

El ministre de l’Interior de Kènia, Fred Matiang’i, i altres membres del Govern i del Parlament, es van traslladar a la zona per supervisar les tasques de rescat i va anunciar que s’estan duent a terme investigac­ions sobre les causes de l’incident.

La presa, anomenada Patel, és propietat del latifundis­ta Mansukul Patel i està situada a la part superior d’un total de tres embassamen­ts, que proveeixen les granges i terres de cultiu de flors de la zona. Les altres dues preses es troben en bon estat però també contenen una gran quantitat d’aigua. Més de 20 famílies han estat evacuades de la zona per evitar nous desastres.

Encara que el balanç oficial d’ahir era de 41 morts, alguns mitjans kenians parlaven de fins a 48 morts i 2.500 residents desplaçats. Un equip de rescat format per l’Exèrcit, el Servei Nacional Juvenil i la Creu Roja va treballar dia i nit per intentar rescatar i socórrer els afectats a la zona, on, segons l’emissora Capital FM, es veien cadàvers penjant de penya-segats i branques d’arbres després de ser arrossegat­s pel corrent.

Fonts de la Creu Roja van apuntar que “els efectes de les inundacion­s al país han assolit ara una proporció de desastre nacional i la seva gravetat es veurà quan acabin les pluges”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain