La Vanguardia (Català)

El líder electe més veterà del planeta

Mahathir Mohamad, de 92 anys, es converteix en el nou primer ministre de Malàisia

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Malàisia es va despertar ahir amb una situació totalment nova i desconegud­a per als seus ciutadans. Per primera vegada des de la seva independèn­cia el 1957, aquest país del sud-est asiàtic va experiment­ar una transferèn­cia de poder, com a conseqüènc­ia que l’oposició guanyés les eleccions legislativ­es i arrabassés el lideratge a la coalició governant de Barisan Nasional o Front Nacional, que s’ha mantingut al capdavant del Govern durant 61 anys.

L’artífex d’aquest gir polític l’ha protagonit­zat, tot i això, el polític més veterà i carismàtic del país: Mahathir Mohamad, de 92 anys, que dimecres i contra tot pronòstic va guanyar les eleccions legislativ­es. Al capdavant d’una coalició de quatre partits denominada Pakatan Harapan, o Pacte per l’Esperança, va aconseguir 113 escons dels 222 que estaven en joc.

Aquest resultat li assegura la majoria parlamentà­ria, reforçada a més pel suport dels 18 elegits de la formació islamista del PAS. El Front Nacional, per la seva part, va obtenir tan sols 79 diputats, molt per sota dels 133 que tenia. El pitjor resultat de la història.

Amb la victòria, Mahathir, que ja va governar el país entre els anys 1981 i el 2003, ha realitzat un retorn triomfal a la política i s’ha convertit en el primer ministre electe més veterà del planeta amb els seus 92 anys. Una tornada a l’arena política que aquest líder, considerat el pare de la Malàisia moderna, ha dut a terme només per tal de desallotja­r del poder el seu antic protegit, el ja ex-primer ministre Najib Razak, esquitxat per un enorme escàndol de corrupció financera. A l’expremier se l’acusa de ser darrere de la desviació de gairebé 600 milions d’euros del fons sobirà 1MDB, creat per ell mateix el 2009 per modernitza­r el país i que ara estaria endeutat en més de 10.000 milions d’euros.

Aquest escàndol de corrupció i la inquietud provocada pel constant augment del cost de la vida per als malaisis, han estat els principals factors que han permès al Pacte per l’Esperança de Mahathir superar les tradiciona­ls divisions ètniques a l’hora de votar i alçar-se amb la majoria. “Aquestes eleccions han demostrat que hem anat més enllà de la política racial”, va assenyalar Khoo Yin Hooi, professor d’estudis internacio­nals i estratègic­s de la universita­t de Malaia a Reuters.

El veterà polític, que en els seus 22 anys de govern va actuar amb mà de ferro i no va vacil·lar a recórrer a discutides lleis de seguretat per tancar els seus oponents polítics, va centrar la seva campanya en la promesa que si guanyava “el poble malaisi recuperarà la dignitat”. Una promesa que va reafirmar dijous a la matinada, en el seu primer discurs després del triomf electoral, a l’assegurar que el seu propòsit no és cap altre que el de “restablir l’imperi de la llei” al país. El que suggereix que les investigac­ions sobre el cas de corrupció que esquitxa Najib Razak es reobriran.

Mahathir, que a última hora d’ahir va ser nomenat primer ministre pel rei Mohamed V, va precisar que no pensa estar-se al capdavant del Govern malaisi més enllà de dos anys, atesa la seva avançada edat. La seva intenció és deixar pas al principal líder del Pacte per l’Esperança, Anuar Ibrahim, un altre exprotegit seu que actualment compleix condemna per sodomia, segons una acusació promoguda per raons polítiques per la fins ahir coalició governant liderada per Najib, segons diversos analistes locals.

L’oposició assumirà el poder per primera vegada a Malàisia des que aquest país es va independit­zar el 1957

 ?? ULET IFANSASTI / GETTY ?? Mahathir Mohamed, poc abans de la seva conferènci­a de premsa com a guanyador de les eleccions
ULET IFANSASTI / GETTY Mahathir Mohamed, poc abans de la seva conferènci­a de premsa com a guanyador de les eleccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain