La Vanguardia (Català)

Un activista cultural dels anys trenta

Advocat, editor i escriptor, Quim Torra uneix l’estima pel catalanism­e de principis del segle XX amb el seu tarannà una mica rígid

- FRANCESC-MARC ÁLVARO Barcelona

Joaquim Torra i Pla va néixer a Blanes el 1962, però seria més feliç si hagués nascut l’any 1912, per exemple. Això li hauria permès ser un dels joves que van aplaudir i van aclamar Francesc Macià quan l’Avi va proclamar, des del balcó del Palau de la Generalita­t, el 14 d’abril del 1931, la República Catalana com a Estat integrant de la Federació Ibèrica. Quim Torra –que és el nom de ploma d’aquest advocat, editor i escriptor– segurament s’hauria sentit decebut tres dies després d’aquella jornada èpica, quan el mític líder separatist­a hagués rebaixat les seves ambicions i hagués acceptat l’autonomia en lloc de la República, pressionat per Madrid. Macià –l’home que s’havia enfrontat a la dictadura de Primo de Rivera i havia organitzat l’aixecament armat de Prats de Molló que va acabar en judici i exili– va fer un exercici de pragmatism­e que el va convertir en primer president de la Generalita­t moderna. El candidat a la presidènci­a designat per Puigdemont coneix i estima el catalanism­e dels anys vint i trenta, com ha palesat als seus llibres, articles i discursos. De tarannà cordial i amable, les seves formes tenen un volgut punt vintage i, sovint, fa l’efecte que arriba d’una reunió a l’Ateneu amb Josep Carner i Ribalta, Ventura Gassol i Daniel Cardona, figures emblemàtiq­ues d’aquell primer i minoritari separatism­e.

Després de dedicar-se al món de l’empresa i de viure a Suïssa un temps per motius laborals, Torra apareix en els cercles culturals del nacionalis­me català a partir de l’any 2008, quan funda l’editorial A Contra Vent, un segell independen­t que recupera autors clàssics de la literatura de no ficció i el periodisme en llengua catalana, a més d’editar noves firmes. Al seu catàleg hi ha des de Josep Trueta fins a Montserrat Roig, passant per Carles Sindreu, Paco Madrid, Màrius Torres, Emili Vigo i Domènec de Bellmunt, entre d’altres. Al seu llibre Periodisme? Permetin!, Torra reivindica la figura i la trajectòri­a del periodista Eugeni Xammar, un referent que també inspira una de les seves altres obres, Viatge involuntar­i a la Catalunya impossible, amb què va guanyar el premi Carles Rahola d’assaig l’any 2009. És notòria la voluntat de Torra de rescatar, actualitza­r i divulgar un patrimoni que està vinculat a una etapa de

renaixemen­t cultural i efervescèn­cia política. La seva tasca és plausible, però va unida a una idealitzac­ió del període republicà i a una certa nostàlgia per una Catalunya que ja no existeix i que és lluny de les coordenade­s actuals. També dirigeix la Revista de

Catalunya.

Políticame­nt, Torra es va moure al voltant del partit Reagrupame­nt, que va néixer d’una escissió d’ERC liderada per Joan Carretero, que va ser conseller de Governació del primer govern tripartit, destituït arran d’unes declaracio­ns crítiques amb l’elaboració del nou Estatut i el president Rodríguez Zapatero. Durant un temps, Carretero –que havia estat alcalde de Puigcerdà– va voler articular un independen­tisme suposadame­nt més clar i més coherent que el d’ERC, que considerav­a massa condiciona­t pel seu compromís institucio­nal amb els socialiste­s. Segons va escriure, calia un independen­tisme “no subordinat ni al regionalis­me de centredret­a ni a l’esquerra estatal i que decideixi les seves aliances en funció d’una estratègia genuïna, que ha de tenir sempre en l’horitzó de la llibertat nacional el seu principal referent”.

Aquesta proximitat al partit de Carretero no va impedir que Torra fos captat per l’entorn convergent barceloní en l’etapa de l’alcalde Xavier Trias. Va ser nomenat gerent de l’empresa municipal Foment de Ciutat Vella i, posteriorm­ent, va ocupar el càrrec de director del Born Centre Cultural, un projecte emblemàtic que –arran de la commemorac­ió del tricentena­ri dels fets del 1714– havia de donar a conèixer una part de la història de la ciutat que el nacionalis­me considerav­a poc atesa pels ajuntament­s anteriors. El Born Centre Cultural va ser una excepció dins de la mai encetada batalla per l’hegemonia cultural que els convergent­s van renunciar a fer, per manca d’idees i per mandra. Després de l’arribada de Colau a l’alcaldia, Torra va passar a dirigir el Centre d’Estudis de Temes Con- temporanis, un de la Generalita­t. Torra admira Acció Catalana, el petit partit d’intel·lectuals escindits de la Lliga que no va guanyar mai cap elecció, però les seves idees polítiques connecten molt més –salvades totes les distancies temporals– amb els postulats del partit Estat Català, fundat per Macià, i també –segons com– amb aquells idealistes que volien imitar la lluita irlandesa i van crear l’organitzac­ió Nosaltres Sols.

Com a activista cultural, el seu moment de més projecció va arribar l’any 2015, quan va accedir de manera inesperada a la presidènci­a d’Òmnium Cultural, arran del pas de Muriel Casals a la política institucio­nal com a diputada escollida dins la llista de Junts pel Sí en les eleccions anomenades plebiscità­ries. Torra, que llavors era un dels vicepresid­ents de l’entitat, va exercir la presidènci­a interina fins que a finals d’aquell any Jordi Cuixart va assumir la màxima responsabi­litat. Abans havia presidit l’associació Sobirania i Justícia, i també és soci de l’ANC.

La seva presència a la llista de Junts per Catalunya respon a la seva sintonia amb els plantejame­nts de Puigdemont i a la seva trajectòri­a com a activista cultural. Torra és ben vist per totes les famílies de l’independen­tisme, incloent-hi la CUP, i té imatge de transversa­litat i d’esperit de diàleg, alhora que no amaga la seva visió sentimenta­l del fet polític. Amb gran facilitat oratòria, aquest advocat i editor enamorat del món anterior a la Guerra Civil ha demostrat en poc temps ser un parlamenta­ri de ressons clàssics, per damunt de la mitjana habitual. Però, juntament amb les seves virtuts, també es destaca com a punt feble la seva rigidesa estratègic­a i el seu rebuig a tot el que sembli un excés de pragmatism­e o cessió davant de l’adversari. És més un activista que un polític, i això, en aquests moments, provoca molts interrogan­ts.

Està ben vist per totes les famílies de l’independen­tisme, incloent-hi la CUP

Rebutja tot el que sembli un excés de pragmatism­e o cessió davant l’adversari

 ?? LLUÍS GENÉ / AFP ?? El diputat Joaquim Torra, de Junts per Catalunya, en una sessió del Parlament
LLUÍS GENÉ / AFP El diputat Joaquim Torra, de Junts per Catalunya, en una sessió del Parlament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain