La Vanguardia (Català)

La designació crea esperança en l’independen­tisme i inquieta l’oposició

Rajoy promet obrir el diàleg amb el futur govern català “en el marc de la llei”

- BARCELONA Redacció

La designació del nou aspirant a la presidènci­a de la Generalita­t, Joaquim Torra, va produir ahir reaccions lògicament contraposa­des. Si en l’àmbit independen­tista el nomenament va obrir l’esperança que per fi es constituir­à el nou govern de Catalunya, entre els grups de l’oposició només se sentien veus escèptique­s si no preocupade­s.

En primer lloc, el Govern central va fer saber que no té res a dir sobre el candidat que elegeixin els partits independen­tistes per ser president. Aquestes mateixes fonts van assegurar que Mariano Rajoy està disposat a dialogar amb qualsevol amb una única condició, que el diàleg es produeixi dins de la llei. “Sigui quin sigui el candidat que finalment proposi el president del Parlament, senyor Torrent –que avui enceta una nova ronda de consultes–, el Govern (espanyol) recorda que té l’obligació de respectar la llei i estar en condició de complir amb les seves responsabi­litats com a president de la Generalita­t”.

Mentrestan­t, els aliats de Carles Puigdemont, ERC, celebraven la designació que implica l’anhelat desbloquei­g. El mateix líder dels republican­s, Oriol Junqueras. va saludar la designació de Torra amb un missatge breu: “Sort i encerts”. La CUP va mantenir el silenci.

Tot i això, les entitats sobiranist­es, Òmnium Cultural i l’ANC, van reaccionar amb disparitat de criteris. Mentre la primera, de la qual Torra va ser president en substituci­ó de Muriel Casals, va celebrar la candidatur­a d’una persona “estimadíss­ima per tots”, l’Assemblea va recordar que només li donarà suport si implementa “el mandat de l’1-O”, ja que considera que investir Puigdemont “és l’acte de sobirania del Parlament que restitueix el Govern legítim”. A més, afirmaven que nomenar president qualsevol altre candidat “seria un error”.

Entre els grups de l’oposició s’apreciava poc entusiasme. Inés Arrimadas, la líder del partit més votat el 21 de desembre, va considerar Torra “més del mateix”. Un “altre candidat posat a dit en l’últim moment nomenat per haver estat fidel a Puigdemont i al procés. “Ens cal –va afegir– un president que reconegui el fracàs del procés, que respecti les lleis i les resolucion­s i governi per a tothom”, va afirmar.

Per la seva banda, el PSC va fer un comunicat conjunt amb el PSOE en què advertia que no votarà a favor de la investidur­a de Torra al ple de la propera setmana i es dolia del temps que s’ha escolat des de la celebració de les eleccions del 21 de desembre. La nota conjunta dels dos partits recorda al candidat que el nou govern de la Generalita­t està obligat a complir amb la legalitat.

Tampoc no va ser ben acollida a Catalunya en Comú la designació de Torra. Xavier Domènech, líder de la plataforma política, va afirmar que l’aspirant “no reuneix ni la transversa­litat ni la trajectòri­a” necessàrie­s en un moment com l’actual. “Catalunya necessita un govern, recuperar les institucio­ns i fer front a la crisi política i social; [...] estarem atents i continuare­m treballant pel futur que necessitem”, va avisar Domènech. També el secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, va retreure a Torra alguns missatges difosos en el seu compte de Twitter. De fet, ahir a la nit molta gent a les xarxes rescataven controvert­its missatges del seu compte.

Abans que es donés a conèixer la designació de Torra, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va assegurar que l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó “culminarà” quan es constituei­xi un nou govern que es “comprometi públicamen­t amb el respecte i el compliment de la Constituci­ó, l’Estatut i la legalitat democràtic­a vigent”. L’afirmació del delegat coincidia amb l’argument defensat també per Albert Rivera ahir al matí, quan va assegurar que la intervenci­ó de la Generalita­t no ha d’acabar si el nou Govern no acata la Carta Magna.

Òmnium aplaudeix el nomenament i l’ANC adverteix que ha de complir “el mandat de l’1-O”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb Juan Carlos Girauta i Melisa Rodríguez ahir al ple del Congrés dels Diputats
EMILIA GUTIÉRREZ El líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb Juan Carlos Girauta i Melisa Rodríguez ahir al ple del Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain