La Vanguardia (Català)

El Govern interior i l’exterior

- Isabel Garcia Pagan

“No sé si ser l’escollit és motiu de celebració”. Un diputat de Junts per Catalunya feia aquesta confessió aquesta setmana mentre corrien noms de presidenci­ables pels passadisso­s del Parlament, incloent-hi el seu. El diputat pot acabar sent conseller, però al grup parlamenta­ri a ningú se li escapa que el nom de Quim Torra va rondar sempre per la taula de Carles Puigdemont malgrat les seves negatives públiques i privades.

Durant aquests mesos, Torra es va dedicar a acompanyar... En segona fila en totes les reunions de JxCat a Brussel·les, en primera fila a l’hora de visitar Puigdemont a la presó alemanya de Neumünster, arrencant aplaudimen­ts per a les famílies dels polítics empresonat­s en l’únic debat d’investidur­a de la història catalana que va arrencar i no va acabar...

Per arribar a Torra, Puigdemont havia de transitar del discurs de la restitució fins al pla D; convence’s que els al·licients personals que li oferia una repetició electoral eren inversamen­t proporcion­als als polítics; i fer-se a la idea que Elsa Artadi té més futur del que li pot atorgar una presidènci­a en “un període de provisiona­litat”.

Puigdemont elegeix Torra reivindica­nt-se com el president legítim –mentre el Parlament no decideixi una altra cosa la setmana que ve– i amb la pretensió de continuar defensant aquesta legitimita­t a les instàncies internacio­nals com a president d’un Consell per a la República. De manera que a Torra li queda el que anomena “governació interior” d’una comunitat autònoma amb “competènci­es i recursos laminats sistemàtic­ament”, mentre Puigdemont aspira a “expressar-se en llibertat” des de l’estranger per desplegar el mandat del referèndum de l’1-O. Amb permís del tribunal de Schleswig-Holstein.

Són els dos Governs que Marta Rovira va proposar en una entrevista a La Vanguardia fa mig any, fins i tot abans que arrenqués la campanya electoral. I quan les crítiques creixen sobre el nou full de ruta d’ERC, lluny d’una unilateral­itat, Puigdemont també recupera el “fer república” de la secretària general de Junqueras instal·lada a Suïssa.

De la declaració d’independèn­cia del 27 d’octubre queden els traumàtics efectes del 155 sobre les institucio­ns catalanes que ara toca rescabalar. El que uneix els socis del futur Executiu és aquell compromís amb “el mandat de l’1-O” i el que inquieta és el dubte de si el Govern efectiu també serà eficaç. A l’interior i l’exterior.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain