La Vanguardia (Català)

UPN tombarà els comptes de Rajoy si negocia l’acostament de presos El pacte antiterror­ista no acorda una declaració del triomf sobre ETA ni un full de ruta per a la nova etapa

- Madrid / Pamplona PEDRO VALLÍN JOKIN LECUMBERRI

Poques imatges per a la història democràtic­a d’Espanya tan eloqüents del precari moment polític com la reunió d’ahir del pacte antiterror­ista, la primera després de l’anunci de dissolució d’ETA: no hi ha full de ruta per a l’etapa sense ETA, no hi va haver (ni es va esmentar) declaració solemne que celebri el triomf de l’Estat de dret sobre la banda terrorista, no s’aborden polítiques de reconcilia­ció, i la qüestió de l’acostament de presos s’ha convertit en un tabú que els signants del pacte eludeixen, tret d’UPN, que ha decidit convertir-lo en casus belli davant l’aprovació pressupost­ària: si Mariano Rajoy vol el seu vot, que és peremptori, s’haurà de comprometr­e per escrit a mantenir la dispersió carcerària.

La reunió del pacte antiterror­ista, a la qual el PNB no va acudir mentre convocava el Govern central a incorporar-se al fòrum tripartit amb els governs navarrès i basc que abordi l’etapa que s’obre, ni tan sols tenia a l’ordre del dia una declaració solemne sobre el final d’ETA i l’etapa que s’obre, i tampoc no preveia a l’ordre del dia abordar el tractament penitencia­ri dels condemnats etarres. Les successive­s intervenci­ons es van limitar a subratllar la condició criminal de la banda, la condemna de les seves accions, la solidesa de l’Estat de dret i la fermesa de la llei, alhora que comprometi­en l’acció de l’Estat amb la justícia i reparació amb les víctimes.

Va ser UPyD, que encara que no tingui representa­ció parlamentà­ria conserva seient al pacte perquè sí que en tenia quan es va firmar, qui es va saltar l’acord tàcit de no esmentar la dispersió carcerària, i va exigir al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, un pronunciam­ent exprés contra l’acostament de presos que el seu predecesso­r, Jorge Fernández Díaz, havia compromès per “48 hores després” de la dissolució de la banda. UPyD també va alertar de l’“agenda totalitàri­a” abertzale, que continua intacta, a parer seu, malgrat la dissolució d’ETA. Zoido va insistir, gairebé amb les mateixes paraules que Mariano Rajoy va fer servir unes hores abans, en l’aplicació de la política penitencià­ria tal com és: “S’actuarà amb la llei i amb tota la llei”.

Íñigo Alli, diputat d’UPN, va aprofitar la reunió per llançar el seu ultimàtum: condiciona el suport als comptes del PP al fet que Rajoy es comprometi per escrit a no acostar els presos d’ETA ni a asseure’s a la taula amb els governs basc i navarrès per debatre el tema, un anunci que col·loca l’Executiu central en una posició delicada i que crea un conflicte inesperat amb les dues comunitats.

L’exigència d’UPN suposa un torpede a la línia de flotació d’una de les principals propostes presentade­s per Iñigo Urkullu i Uxue Barkos en la seva històrica declaració conjunta de Bertiz (Navarra) per valorar la dissolució d’ETA. En aquesta declaració, tots dos mandataris van advocar per la creació d’un fòrum a tres bandes entre el País Basc, la comunitat foral i Espanya per estudiar un canvi en la política penitencià­ria, element indispensa­ble en la normalitza­ció de la convivènci­a social, política i institucio­nal dels dos territoris.

L’envit dels regionalis­tes té una difícil solució. A Rajoy no li sobren els suports i els pressupost­os depenen tant d’UPN com del PNB. Els jeltzales sempre han desvincula­t la política penitencià­ria de qualsevol negociació dels comptes, però ara l’escenari canvia dràsticame­nt: seria inconcebib­le que el partit basc donés suport a uns pressupost­os que estanquen i ajornen un tema vital per al Govern d’Urkullu.

Des d’UPN destaquen que la política penitencià­ria “no es pot fer en una taula, com un intercanvi”, sinó que ha “d’estar vinculada únicament a la legalitat”. Per l’Executiu basc, però, no es tracta de modificar la llei, sinó de complir-la en qüestions com la individual­ització de les penes o l’accés a beneficis. “Hi ha un discurs que confon intenciona­dament acostament amb alliberame­nt o amnistia”, va criticar dilluns el lehendakar­i, que va assegurar que Rajoy és “sensible” al tema malgrat els “condiciona­nts interns” que té el PP.

La proposta del Govern basc no va contra la dispersió, sinó contra l’allunyamen­t, un càstig

El PNB aposta per avançar en la pau, però rebutja supeditar el procés als pactes pressupost­aris

que considera adreçat als familiars dels presos. En aquest sentit, fa un any va lliurar un document a l’Executiu de Rajoy amb una proposta per acostar els reclusos de la banda –250 a Espanya– a presons pròximes a Euskadi. Ahir, en una entrevista a Le Figaro, Urkullu va insistir en aquest trasllat a presons que es trobin a entre 200 i 300 quilòmetre­s del País Basc, un arc en què hi ha 14 centres.

En tot cas, el PNB, al contrari que UPN, pretén mantenir el procés de pacificaci­ó i normalitza­ció d’Euskadi i Navarra a què aboca la dissolució d’ETA fora de qualsevol negociació parlamentà­ria. El mateix portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha insistit que el pacte antiterror­ista no pot ser el fòrum únic ni principal per donar resposta als reptes que planteja l’etapa que s’obre.

 ??  ?? Amb les víctimes. Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido es van reunir ahiramb les víctimes d’ETA, que van traslladar a l’Executiu la preocupaci­ó pels etarres pròfugs i van aplaudir la decisió del Govern espanyol de no modificar la seva política penitencià­ria, que exigeix la condemna individual dela violència i la col·laboració amb la justícia com a pas previ a l’acostament
Amb les víctimes. Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido es van reunir ahiramb les víctimes d’ETA, que van traslladar a l’Executiu la preocupaci­ó pels etarres pròfugs i van aplaudir la decisió del Govern espanyol de no modificar la seva política penitencià­ria, que exigeix la condemna individual dela violència i la col·laboració amb la justícia com a pas previ a l’acostament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain