La Vanguardia (Català)

Seriosa escalada

- Pilar Rahola

El problema sempre ha estat l’Iran, i és l’Iran el país amb què Israel acaba de creuar desenes de míssils als alts del Golan. Una vintena de projectils iranians contra posicions israeliane­s des del costat sirià, i 35 posicions iranianes a Síria bombardeja­des per les forces aèries israeliane­s. És a dir, l’ofensiva militar d’Israel en territori sirià més important des de la guerra del Yom Kippur.

Segons el ministre Lieberman, les Forces de Defensa d’Israel (IDF) han destruït “gairebé totes les posicions de l’Iran a Síria”, i la previsió és que l’escalada bèl·lica creixi entre dos països que viuen en tensió permanent. En tot cas, és un fet que aquest creuament de bombardejo­s és l’episodi més greu que s’ha produït a la zona més sensible de l’Orient Mitjà: el triangle Síria, Israel i Iran. Pot empitjorar? Tots els indicadors disparen les alarmes, i així ho entén Israel, que té en alerta les defenses, preparats els refugis per a la població civil (el Keren Kayemet, per exemple, ha ubicat 50 refugis antimíssil­s a les zones del Golan més desprotegi­des) i activades les bateries Cúpula de Ferro de míssils antimíssil­s. L’avaluació de la intel·ligència israeliana

L’Iran és avui més fort militarmen­t i el seu poder militar s’acosta perillosam­ent a Israel

és contundent: “Els moviments iranians” captats a Síria són “una severa amenaça”, i l’espoleta de la decisió del president Trump de retirar-se de l’acord nuclear amb l’Iran augmenta el risc, encara que probableme­nt és la decisió correcta. De moment només es tracta d’una escalada militar seriosa, però delimitada, i la possibilit­at d’una confrontac­ió directa i oberta entre l’Iran i Israel sembla, ara com ara, remota.

Però hi ha motius solvents per a la preocupaci­ó? Molts, i tots contrastat­s amb la realitat. Primer, Iran s’ha enfortit amb la guerra a Síria, utilitzant bases de l’exèrcit sirià per a emmagatzem­ament de míssils, provant el seu arsenal, creant la logística per a la Guàrdia Revolucion­ària i rearmant la milícia de Hizbul·lah. Segon, amb la recent victòria dels seus aliats al Líban, ha reforçat la seva presència al país amb la finalitat d’aconseguir una base de submarins a la Mediterràn­ia. I tot això mentre excel·leix en reforçar la seva influència en l’Iraq i manté una guerra ferotge al Iemen. I, tercer, ha reforçat la seva aliança amb una Rússia molt present a la regió.

És indiscutib­le que l’Iran és avui més fort militarmen­t, està més ben implantat als punts sensibles de l’Orient Mitjà i el seu poder militar s’acosta perillosam­ent a Israel. I tot plegat ho protagonit­za una dictadura teocràtica que té per objectiu públic l’aniquilaci­ó d’Israel, l’únic país de l’ONU amenaçat amb la destrucció completa.

Amb aquest mapa de riscos, sembla lògic que Israel no perdi ni un minut de temps a destruir les posicions iranianes a Síria, mentre es prepara per a una confrontac­ió més gran. En el seu cas no es tracta de geopolític­a, o de poder a la regió. Es tracta de pura supervivèn­cia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain