La Vanguardia (Català)

Denuncia a la televisió que els veïns l’assetgen i la detenen per estafadora

- Tarragona

D’assetjada a assetjador­a. En unes quantes setmanes la vida de la Lorena ha fet un gir de 180 graus. Al març va sortir en un programa de Telecinco per denunciar la “insuportab­le” relació que tenia amb els veïns dels Pallaresos (Tarragona). Va explicar que la vigilaven, que la insultaven i que l’assetjaven. Que no podia més. Mentre descrivia el calvari diversos espectador­s la van reconèixer, però no com a víctima, sinó com a botxí. La Lorena els havia estafat, i per fi la podien identifica­r.

Fins a 15 persones van presentar denúncies en diverses comissarie­s de la Policia. I així va començar una investigac­ió que es va acabar el 28 d’abril passat, quan, després de ser detinguda, la Lorena va passar a disposició judicial acusada de dotze delictes d’estafa i tres més d’usurpació d’estat civil. En total s’havia apropiat suposadame­nt de més de 57.000 euros de manera fraudulent­a i enganyant les víctimes, segons va informar la Policia Nacional.

Al plató de televisió la Lorena, de 37 anys, va fer gala dels seus dots de persuasió. Però mentre la immensa majoria lamentava i patia amb ella per l’infern en què s’havia convertit la seva vida per culpa d’uns veïns, moltes de les seves víctimes van començar a reconèixer-la com la persona a qui els últims mesos havien abonat una paga i senyal per llogar una casa. I s’havien quedat sense casa i sense diners. Aquesta era l’estafa més habitual de la Lorena. Anunciava a través d’internet el lloguer del seu habitatge, una casa unifamilia­r ubicada en una zona tranquil·la dels Pallaresos. Segons va poder comprovar després la Policia, malgrat que la Lorena hi vivia, la casa tampoc no era seva, perquè per decisió judicial havia estat adjudicada feia anys a una entitat bancària.

Els interessat­s a llogar aquell xalet, la majoria veïns de la zona de Tarragona, contactave­n directamen­t amb ella. La Lorena els demanava entre 1.500 i 2.000 euros com a paga i senyal per a la reserva o pagament avançat dels primers mesos. Normalment cobrava els diners en efectiu, però també admetia el pagament mitjançant una transferèn­cia a compte del seu fill, menor d’edat. Quan ja havia cobrat posava mil i una excuses per no complir amb el que havien acordat, i si les víctimes insistien a recuperar els diners les amenaçava i els deia que els denunciari­a a la policia per assetjamen­t.

Normalment l’estafa no s’acabava aquí. Utilitzant les dades que li havien facilitat les seves pròpies víctimes, es feia passar per elles per sol·licitar préstecs a través d’internet. Altres vegades la Lorena es guanyava l’amistat d’alguna dona i li demanava la documentac­ió per fer una portabilit­at entre operadors de telefonia, quan el que feia en realitat era donar d’alta noves línies telefòniqu­es a nom d’aquella persona i amb comptes bancaris ficticis, “raó per la qual després d’un quant temps els arribaven reclamacio­ns de deutes per impagament”, explica la Policia Nacional.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain