La Vanguardia (Català)

Condemna per estafa continuada a l’empresa d’escombrari­es de Caldetes

-

Caldes d’Estrac

L’Audiència Provincial ha condemnat per un delicte d’estafa continuada l’empresa Mare Nostrum SL. que fins a finals del 2009 va ser concession­ària del servei de recollida d’escombrari­es a Caldes d’Estrac (Maresme). La sentència dicta un any de presó per al responsabl­e i un pagament d’una indemnitza­ció de 17.873 euros més interessos, mentre obliga la companyia a pagar el 50% de les costes processals.

Els fets es remunten al 2009 quan el govern que presidia Joaquim Arnó (CiU) va detectar anomalies en la facturació de les tones de rebutjos urbans que es transporta­ven a la planta de tractament de residus del Maresme. A banda de les queixes per deficiènci­es en el servei, l’exalcalde havia detectat que “Caldetes pagava com a excés d’escombrari­es propi els excedents d’altres municipis on l’empresa també treballava”. Així que la concession­ària va ser expulsada del servei, el tonatge d’escombrari­es es va reduir un 30%.

El 2008 Caldes d’Estrac va facturar 89,2 tones diàries de residus, mentre que el ritme va afluixar fins a les 64,5 tones l’any següent. En total, s’han calculat 24,7 tones que el municipi va pagar de més sense haver-les generat.

El tribunal considera provada l’estafa, ja que Caldes d’Estrac havia de pagar pels excessos que no produïa i que, en canvi, permetien rebaixar les sancions a altres municipis amb què treballava la mateixa empresa. La legislació aplica taxes sancionado­res sobre els excessos, i per això mateix també sospiten “que ens va carregar escombrari­es dels seus clients privats”, maniobra que li permetia abaratir costos i accedir a més contractes.

El consorci de residus en aquella època penalitzav­a amb 91 euros cada tona que el municipi generava per damunt del límit. Al seu dia, l’alcalde va declarar que Caldetes no tindria excedents i que, en canvi, havia hagut d’abonar 60.000 euros. A més, també va denunciar que el consistori, per contracte, estava obligat a pagar per l’amortitzac­ió del camió de recollida.

Un cop emesa la sentència, des del grup de CiU, ara PDECat, es pregunten com va ser possible que durant tants anys de servei, cap responsabl­e tècnic ni polític no hagués detectat que les xifres de tractament d’escombrari­es fossin extraordin­àriament exagerades. Denuncien igualment que anteriors responsabl­es municipals de l’anterior govern del PSC haguessin imposat el silenci davant els intents d’investigac­ió del govern convergent mentre va durar el procedimen­t judicial. Els socialiste­s van acusar al llavors alcalde de pràctiques autoritàri­es i poc ètiques per haver expulsat la concession­ària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain