La Vanguardia (Català)

Lleida vol integrar el Segre com un nou espai de lleure de la ciutat

- Lleida

Aconseguir prou cabal del Segre al seu pas per Lleida per afavorir els usos lúdics del riu, com ara per fer-hi piragüisme, als trams urbans i convertir-lo en un gran parc urbà des de la Mitjana fins a la partida de Rufea és una de les 46 propostes que conté el document Pla del riu, encarregat per la Paeria per dissenyar un programa d’actuacions que serveixin per a una integració definitiva de l’espai fluvial.

Segons el regidor de l’Àrea d’Urbanisme, Félix Larrosa, el document “dibuixa un pla de treball amb visió global per aconseguir que l’àmbit fluvial al voltant del Segre sigui un espai de confort i gaudi mediambien­tal”. El tinent d’alcalde va destacar una “assignatur­a pendent”, aconseguir un cabal ecològic mínim pel riu que garanteixi la seva bona salut ambiental i eviti problemes com la proliferac­ió d’algues i mosquits. Altres qüestions que aborda el document són l’observació d’ocells i la millora dels espais naturals i de la xarxa de camins per potenciar els itineraris de passeig. “El riu és un eix potent que hem de millorar i cuidar entre tots per poder-ne gaudir tots”.

El pla proposa un total de 46 actuacions de millora del Segre, estructura­des en diferents àmbits, com la conservaci­ó i la potenciaci­ó de la seva biodiversi­tat, la consecució d’un espai públic de qualitat, la potenciaci­ó del paper territoria­l i socioambie­ntal del riu, la millora de la regulació de l’ús públic i un reforç de la comunicaci­ó i la difusió. Algunes de les actuacions més rellevants a l’efecte de l’èxit global del pla són, per exemple, actualitza­r el pla de gestió de la Mitjana i elaborar un pla de millora ambiental per als aiguamolls de Rufea, estudiar com es pot adequar com a parc urbà el marge dret del riu al tram canalitzat que s’acostuma a inundar amb les crescudes o arreglar per a l’ús públic diferents camins del nord i del sud que permetrien nous accessos, nous miradors i una nova passarel·la propera a l’A-2, entre d’altres.

El pla també apunta alguns aspectes febles de la situació actual, entre els quals destaquen “l’asimetria al tram urbà entre el marge esquerre i el dret, l’estat ecològic deficient, d’acord amb la directiva marc de l’Aigua, o la presència d’espècies exòtiques invasores”.

El Pla del riu ha estat elaborat per un equip dirigit per Josep Maria Palau, biòleg, i va ser presentat al II Fòrum de l’Aigua, un espai de trobada i debat entre institucio­ns públiques, agents privats, sectors acadèmics i agrícoles i societat civil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain