La Vanguardia (Català)

Colau vincula ajuts per a la rehabilita­ció a lloguers justos

L’Ajuntament, que critica la falta d’inversió del Govern espanyol i la Generalita­t, destinarà 42,8 milions d’euros a la millora d’edificis

- SILVIA ANGULO ÁLVARO LÓPEZ-BALCELLS Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona vol aprofitar tots els mecanismes que té a l’abast per intentar frenar la pujada dels lloguers a la ciutat. No té les competènci­es en matèria d’habitatge, i la capacitat d’intervenci­ó en el mercat sense la modificaci­ó de la llei d’Arrendamen­ts Urbans (LAU) és nul·la. Per això, en el nou programa d’ajuts a la rehabilita­ció, Ada Colau ha decidit no atorgar cap subvenció als propietari­s que no compleixin amb l’índex de preus de referència. Es tracta d’un indicador que va aparèixer l’any passat. El va elaborar la Generalita­t juntament amb l’Ajuntament, i permet als futurs llogaters determinar quina és la renda justa que han de pagar per un pis, segons la ubicació, tant a la finca com a la llista de carrers, o en funció de les caracterís­tiques. És la primera vegada que un ajuntament català vincula aquest tipus d’ajuts a aquesta eina, que fins ara funciona com un mecanisme d’informació.

També per protegir els inquilins, l’Ajuntament obligarà els propietari­s que facin obres de rehabilita­ció a prorrogar els contractes vigents de lloguer un mínim de cinc anys.

Colau va destacar que Barcelona està fent un esforç important en matèria d’habitatge i que aportarà el 80% dels recursos en matèria de rehabilita­ció, mentre que el Govern espanyol i la Generalita­t només cobreixen el 20% restant dels diners que es destinen a aquestes polítiques. “No estan complint amb les seves responsabi­litats, i aquests últims anys la inversió s’ha reduït un 70%”, va lamentar l’alcaldessa. En aquest sentit, va alertar de la situació que viuen les grans ciutats, on s’està registrant una pujada abusiva dels preus. “Hem passat de la bombolla de les hipoteques a la bombolla del lloguer”.

Aquest exercici l’Ajuntament destinarà 42,5 milions d’euros a polítiques de millora i reforma d’habitatges i de finques. Amb aquests recursos pretén intervenir en 16.000 pisos i beneficiar 40.000 barcelonin­s. Segons Colau, l’impacte econòmic de la nova convocatòr­ia de subvencion­s anirà acompanyat d’una mobilitzac­ió d’inversió de capital privat de 120 milions d’euros i es crearan 3.800 llocs de treball. Aquests ajuts de l’administra­ció cobreixen del 15% al 100% de les obres.

Al marge de la convocatòr­ia general, l’equip de govern ha programat unes subvencion­s especials que s’han integrat al pla de barris. Ahir Colau va explicar que s’havia detectat que les famílies en situació de vulnerabil­itat i amb uns edificis en més males condicions no accedien als ajuts per desconeixe­ment, falta de recursos o altres motius.

Per detectar quins edificis estan en una situació d’urgència, l’Ajuntament, juntament amb la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), ha estudiat la situació socioeconò­mica, urbanístic­a i demogràfic­a de 16 barris. L’informe revela que hi ha 404 finques necessiten una rehabilita­ció urgent perquè estan en un risc de vulnerabil­itat elevat. Aquests edificis s’ubiquen al Raval, el Gòtic Sud, Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, Trinitat Vella, Can Peguera, la Clota, alguns espais de Trinitat Nova, Roquetes i el Carmel. També s’han identifica­t immobles en aquesta situació a les Planes i als barris del Besòs i el Maresme i el Bon Pastor, així com en alguns punts de SantsMontj­uïc.

L’alcaldessa va destacar que s’ha incrementa­t el nombre de tècnics per poder detectar les finques en més mal estat i que s’ha fet un acompanyam­ent dels residents per facilitar-los l’accés a les subvencion­s. De fet, els equips de gestió d’aquest programa estan treballant amb 225 finques i ja s’han emès 158 informes positius.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain