La Vanguardia (Català)

Barcelona resisteix

Pisarello rep elogis per la ciutat i busca sortides a la crisi de l’habitatge amb la seva homòloga novaiorque­sa

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Més enllà del soroll de la plaça Sant Jaume, hi ha un altre món. “Avui Barcelona és un model d’inspiració”, va afirmar Margit Mayer, professora de Ciències Polítiques en un debat celebrat aquest dimarts a la Universita­t de Nova York (NYU) sobre moviments socials. Va expressar una veritable admiració i només va lamentar que “és un experiment minoritari; no hi ha gaires Barcelones”.

El disgust que experiment­i l’oposició municipal a aquestes paraules entre cometes potser no arribi a l’alegria de Gerardo Pisarello, tinent d’alcalde i un dels ponents a la NYU.

Pisarello ha tornat a la Gran Poma –hi va ser fa poc més d’un any– com a pas previ de Mont-real (Canadà). Va marxar ahir –després d’acompanyar cinc empreses catalanes en un acte vinculat a l’Smart City Expo que se celebrarà a Barcelona aquest novembre– , havent rebut uns afalacs difícils de sentir a la sala de plens de l’Ajuntament.

“Nova York

i Barcelona tenen moltes coses en comú”, va afirmar Alicia Glen, vicealcald­essa de Nova York una vegada conclosa la trobada que va mantenir aquest dimecres amb Pisarello a la seu consistori­al del baix Manhattan.

Glen va afegir: “Són dues ciutats de cultura, pols d’innovació i centres globals de turisme. Compartim una agenda progressis­ta i busquem com ens podem convertir en models per a aquestes causes. El fet de tenir valors semblants fa que sigui un plaer treballar junts”.

Glen i Pisarello van tractar la crisi de l’habitatge. En concret, la de l’habitatge accessible “en ciutats tan populars, on tothom vol viure i que s’estan tornant tan cares”, segons Glen.

Nova York i Barcelona han presentat un projecte conjunt a la Comissió Europea, al programa que atorga fons de cara a promoure relacions entre ciutats per trobar solucions compartide­s al problema residencia­l.

Totes dues metròpolis han estat treballant en aquest assumpte des del març de 2017. En aquest intercanvi, Glen es va interessar pel projecte Aprop, els pisos modulars i de ràpida construcci­ó que impulsa la capital catalana.

“Ens fan comentaris del procés independen­tista, però el que els crida l’atenció –va dir Pisarello– és la potència de Barcelona sobre el conjunt de la situació. Per sobre de la dificultat política, el que és a la primera línia d’interès d’altres ciutats és com establir una relació amb Barcelona, atractiva i referència en molts àmbits”.

Va insistir que Barcelona té “una imatge i una marca molt potents, que apareix cada vegada més vinculada no només als negocis, sinó també a la lluita per l’habitatge, que vol innovar en l’àmbit tecnològic i que aposta per la ciència”. En tot cas, va subratllar Pisarello a la NYU, si els barcelonin­s no són conscients de tot això, la raó és en el boicot dels mitjans. Per progre que fos l’audiència, va sonar a excusa trumpista.

Dona la culpa a les fake news.

El tinent d’alcalde constata que Barcelona té “una imatge i una marca molt potents”

 ?? BARCELONA EN COMÚ / ACN ?? Gerardo Pisarello durant la seva intervenci­ó en un debat sobre polítiques urbanes a Nova York
BARCELONA EN COMÚ / ACN Gerardo Pisarello durant la seva intervenci­ó en un debat sobre polítiques urbanes a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain