La Vanguardia (Català)

La guerra de les galàxies

- Albert Montagut

La indústria que fa possible La guerra de les galàxies, l’èpica i extraordin­ària franquícia cinematogr­àfica que des del 1977 ens trasllada a una galàxia molt, molt llunyana, té el seu quarter general al parc nacional de Presidio, a San Francisco, a poca distància del meravellós i vermellós Golden Gate.

El quarter general de LucasFilm, la supercompa­nyia creada per George Lucas per al desenvolup­ament d’aquesta saga, ocupa diversos grans edificis que al seu dia van ser barracons militars. És des de Presidio que van sortir cap al Pacífic els primers infants de marina en la Segona Guerra Mundial per frenar l’imperi japonès, i és Presidio l’escenari d’una de les millors pel·lícules d’intriga de Sean Connery.

Enmig de la instal·lació, d’una franquícia que va ser valorada el 2015 en 42.000 milions de dòlars, hi ha una petita plaça amb una font on reposa una estàtua de mida real del màxim heroi creat per la indústria de la ciència-ficció: la icònica font Yoda és, sens dubte, un dels indrets de visita obligada a San Francisco.

L’èxit de la saga ha estat increïble i la seva interminab­le seqüència sembla que no preocupa els seus seguidors, que ja són milers de milions arreu del planeta.

A la sèrie els dolents fan servir robots, drons, androides, làsers, motors capaços de viatjar a l’hiperespai i tota mena d’eines tecnològiq­ues per aconseguir que “la força” s’imposi als rebels que lluiten per una galàxia democràtic­a, on els ciutadans puguin viure tots plegats en pau i llibertat.

Robots, drons, làsers, androides i tota mena d’eines tecnològiq­ues es fan servir aquí i ara per imposar sistemes no democràtic­s o devaluar constituci­ons, lleis i reglaments. És una epidèmia que s’escampa arreu del món.

A La guerra de les galàxies, amb molts menys recursos, els rebels utilitzen també algunes d’aquestes armes amb pantalles, i encara aguanten, lluitant des de fa 40 anys contra els Darth Vader de torn.

La visita a Presidio i la imatge del Yoda, el jedi màster, és perfecta per entendre que la nostra civilitzac­ió té poder davant un desenvolup­ament tecnològic increïble a què estan cridades les noves generacion­s de joves digitals, ja que el món futur depèn dels seus somnis i preparació. No cal endinsar-se en la foscor de l’univers per lluitar contra “la força” ni per emprar les noves armes. Malauradam­ent, el camp de batalla és aquí mateix i els dolents porten l’uniforme de la destrucció de les lleis i la nostra manera de viure.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain