La Vanguardia (Català)

Lançon és Charlie

- Sergi Pàmies

Trenta trets, dotze morts i onze ferits. Aquest és el balanç de l’atemptat contra la redacció de la revista Charlie Hebdo. El 7 de gener del 2015 dos encaputxat­s van interrompr­e el consell de redacció amb la intenció d’assassinar tots els assistents. Philippe Lançon, periodista del Libération i col·laborador del setmanari, va sobreviure després de rebre una bala a la mandíbula. El contrast entre la mala llet satírica i laica del setmanari i el terrorisme religiós dels assassins va provocar una onada de consternac­ió que es va transforma­r en la constataci­ó d’una amenaça global contra les llibertats. Tres anys més tard, Lançon ha publicat un llibre extraordin­ari, Le lambeau (el títol fa referència tant a la idea del penjoll de carn que li va quedar com a mandíbula com a un tros de paper esquinçat o la pell que, en cirurgia, s’empelta per reparar cicatrius).

Publicat per Gallimard, són 509 pàgines de crònica minuciosa dels intents de reconstruc­ció facial i de l’esforç per refer-se psicològic­ament. No és un llibre de superació. El punt de vista literari, en primera persona, manté l’instrument­al d’un cronista entestat a no allunyar-se de la seva veritat personal i de l’ona expansiva, més col·lectiva, del que li està passant. Com als grans llibres, l’ingredient que l’eleva a la categoria d’inoblidabl­e és l’estil, precís, amb un control prodigiós de la dosificaci­ó emocional i un combat amb el propi pudor que no defuig ni l’egoisme ni la vanitat. Les operacions, els abismes entre el pànic i les expectativ­es, la consciènci­a de no ser un pacient com els altres, l’atenció constant d’amics, familiars i col·legues, que converteix­en els passadisso­s de l’hospital en lloc de peregrinac­ió, les visites del president Hollande... I els detalls clínics, en comptes d’intimidar el lector amb l’amenaça de la documentac­ió, són vitals per entendre la proesa de convertir un forat al mentó en alguna cosa remotament semblant a una mandíbula reconstruï­da.

El més interessan­t és sentir com, amb instrument­s literaris i no morals, l’autor dona vida a l’exèrcit de persones que, com en la construcci­ó d’un pont o un gratacels, treballen per retornar-li una vida gairebé normal. Incomptabl­es estades al quiròfan, problemes de rebuig, retrocesso­s i avenços que es confonen en una boira de medicació i de culpa i, en tot moment, el filtre d’un periodista que, en els pitjors moments, s’aferra al que més el commou: el jazz, els llibres de Proust o de Kafka, la música de Bach o la guitarra de Niño Josele. Lançon defineix aquest gènere com a “novel·la de cirurgia”, i afegeix: “Les novel·les de cirurgia són novel·les de cavalleria”. Aquest llibre ho és. I hi apareixen, com un malson que complement­a el paisatge general, els atemptats de Barcelona i Cambrils. I, com a element de cohesió, l’estil d’un gran escriptor: “Sempre m’han molestat els escriptors que diuen que escriuen cada frase com si fos l’última de la seva vida. És donar massa importànci­a a l’obra, o massa poca a la vida”.

Com als grans llibres, l’ingredient que l’eleva a la categoria d’inoblidabl­e és l’estil

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain