La Vanguardia (Català)

Versos vells que són nova sang

- Magí Camps

Amb més de cent originals presentats i més dones que en cap altra edició, els Jocs Florals de Barcelona confirmen que la poesia continua molt present a la ciutat. Així ho va dir el comissiona­t de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, en la presentaci­ó del premi al Saló de Cent: “És el certamen literari més arrelat a la nostra història i que, malgrat els moments complicats, demostra la resiliènci­a, paraula de moda, de la poesia”. L’acte dona el tret de sortida a la setmana de Barcelona Poesia.

Hilari de Cara, professor d’institut a Manacor i poeta de llarg recorregut, és el guanyador d’aquesta edició amb Quaderns del port. Fa més de deu anys, el crític Jordi Galves va dir que la seva poesia era una “escola d’energia, d’entusiasme moral que narra la construcci­ó d’un futur plausible, real, davant la temptació de la covardia”. Ho va recordar en la seva glossa el mallorquí Pons Alorda, amb el seu habitual to abrandat, i va declarar que Hilari de Cara “s’afegeix al que abans havien aconseguit figures excepciona­ls com Ezra Pound, Blai Bonet o Derek Walcott, que varen crear paradisos a la Terra amb forma de metàfora”.

El guanyador es va manifestar agraït però trist per la situació actual d’un país “castigat”, i va tenir un record “pels que estan patint totes aquestes injustície­s”. El poemari Quaderns del port fa referència al port de Manacor, Portocrist­o, que “acull un rierol que s’obre a l’univers”.

A l’acte dels Jocs Florals també hi va haver un moment per recordar Maria Mercè Marçal, que va morir ara fa vint anys. La crítica i biògrafa Lluïsa Julià va subratllar que “va estar compromesa amb la llengua, el país i les dones”, i que “ara que vivim moments convulsos, alguns dels seus primers versos tornen a ser divisa i estendard”. La seva obra ha esdevingut el que Marçal ja apuntava: “Que les paraules no sols perdurin, sinó que, llegides en nous contextos, prenguin nous significat­s, siguin nou aliment, nova sang per a un públic lector”.

El primer dia de Barcelona Poesia també va celebrar el 40è aniversari de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb el recital 40 anys de poesia al Museu Marès, amb veus vingudes de totes les terres de parla catalana. A primera fila, cinc organitzad­ors de festivals de poesia de cinc països, observador­s convidats per l’Institut Ramon Llull.

Avui Cartarescu recita Cartarescu (Museu Marès, 18 h), Héctor Alterio recita León Felipe (la Pedrera 19.30 h), més tres espectacle­s consecutiu­s a partir de les 21 h a la Virreina, amb poesia catalana i francesa, Barba Corsini i Herètics.

Per cert, Joan Margarit, un dels poetes catalans més llegits, avui fa 80 anys. Per molts anys!

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El poeta Hilari de Cara, guanyador dels Jocs Florals 2018
MANÉ ESPINOSA El poeta Hilari de Cara, guanyador dels Jocs Florals 2018
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain