La Vanguardia (Català)

Factòtum Rubio

L’histriònic president del Comitè de Competició controla la Comissió Electoral federativa i es mou en diferents àmbits polítics

- RAMÓN ÁLVAREZ

Pretès flagell de l’independen­tisme a Twitter i fuet de Podem, sindicats i sindicalis­tes a la ràdio extremenya, el president del Comitè de Competició de la Federació Espanyola de Futbol, Francisco Rubio, és un dels personatge­s amb més poder en un organisme que viu una dilatada transitori­etat des de la suspensió i posterior destitució d’Ángel María Villar com a president federatiu a conseqüènc­ia de l’operació Soule. En el càrrec des del 2012, Rubio també és el màxim responsabl­e de la Comissió Electoral que regula els comicis a la presidènci­a que tindran lloc la setmana que ve, i ja ho va ser en les anteriors eleccions, que van mantenir Villar al poder.

Va ser el veterà mandatari del futbol espanyol qui va posar Rubio al capdavant del Comitè de Competició i qui el va situar com a jutge de competició –altrament anomenat jutge únic– de les competicio­ns de Copa del Rei, Supercopa i Segona B. Segons els estatuts de la Federació, el seu nomenament és potestat del president, que l’ha de fer de manera anual. I Rubio no ho ha deixat de ser d’ençà que va assumir tots dos càrrecs.

El seu desembarca­ment a l’òrgan rector del futbol espanyol, tot i això, va ser casual. Va ser un exalumne seu a la Universita­t d’Extremadur­a, on continua impartint classes de Dret i formant part de diverses comissions de màsters i doctorats, qui l’hi va introduir. Es tracta d’Emilio García Silvero, actual director d’Integritat de la UEFA i qui, curiosamen­t, es va postular com a successor de Villar després de la seva destitució, però va retirar sobtadamen­t la seva anunciada candidatur­a a començamen­ts del febrer.

La relació de Rubio amb la Federació és contínua des de l’any 2006, ja amb García Silvero a l’àrea legal, i prèvia al màster en Dret Esportiu que el president de Competició va cursar a la Universita­t de Lleida entre el 2010 i el 2011. Tots dos, a més a més, han coincidit en nombrosos cursos a la Universita­t Rey Juan Carlos, on també han dirigit plegats una tesi doctoral. Que la fugida de García Silvero del procés electoral a la presidènci­a de la Federació coincideix­i amb el control de Rubio de la Comissió Electoral pot tenir moltes lectures. El directiu de la UEFA, avalat per Javier Tebas i el mateix Villar, va fer referència a la “impossibil­itat de regenerar l’organisme”.

A part de pel seu histrionis­me a les xarxes socials i mitjans de comunicaci­ó, Rubio també és conegut per les seves capacitats camaleòniq­ues. Només així es pot entendre que exerceixi com a president de la Junta Arbitral de Consum d’Extremadur­a i col·labori amb el Govern extremeny, formi part de l’equip de la consultori­a de l’exministre Manuel Pimentel i, com expliquen els seus pròxims, mantingui una estreta amistat amb independen­tistes bascos i catalans malgrat els seus incendiari­s tuits. De la mateixa manera argumenten que el seu declarat madridisme no està darrere de la dura sanció contra Sergi Roberto. De fet, per defensar-lo recorden que va ser ell qui va imposar a començamen­ts de temporada un càstig de cinc partits a Cristiano Ronaldo, malgrat que el portuguès qui va empènyer va ser l’àrbitre.

García Silvero, exalumne seu i dirigent de la UEFA, el va introduir a la Federació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain