La Vanguardia (Català)

Chaves i Yates conquisten l’Etna per al Mitchelton

- XAVIER G. LUQUE

A 1.736 metres d’altitud, a l’observator­i astrofísic de l’Etna, el volcà més elevat d’Europa, les àligues del Giro han pres posicions. Era el primer examen eliminator­i de la corsa rosa d’aquest any, el primer moment de la veritat. I la general del Giro 2018 comença a oferir la seva cara real, amb tots els voltors situats a l’entorn de l’objectiu, planant amb les urpes a punt.

El vencedor a l’Etna va ser el colombià Esteban Chaves (Mitchelton) en un final de ciclisme d’època, perquè va arribar a la meta acompanyat del britànic Simon Yates, que és del mateix equip. Chaves provenia de l’escapada del dia, d’un grup molt nombrós d’aventurers, i havia atacat amb decisió al tram més dur de l’Etna, a uns 5 quilòmetre­s del final. En canvi, Yates venia de més enrere, del grup aristocràt­ic del Giro, el paquet que formaven, entre d’altres, Pinot, Froome, Dumoulin... Yates es trobava en una posició delicada. Se’l veia fort, amb capacitat de fer més, però no podia atacar per no fer mal al seu company Chaves. Finalment, a 1,5 km del final, va obrir les ales i va canviar de ritme. Ningú no va poder seguir-lo i en un tres i no res va enxampar el seu col·lega. Tots dos van arribar junts a la meta, on Yates va cedir els honors a Chaves. Només hauria faltat que creuessin la línia de la glòria agafats de la mà, però no ho van fer.

El Mitchelton és ara l’equip dominador del Giro, perquè el nou líder és Yates, amb Dumoulin segon i Chaves tercer. Però qui més qui menys tothom s’ha situat. Pinot, potent ahir, ja és el cinquè de la general. I Froome, encara força gris i amb petits problemes en els moments més complicats, va resistir prou bé i és el vuitè de la taula, a 1m10s del liderat. Només dos segons més enrere treu el cap Aru, ahir molt amagat. Pel que fa al Movistar, el més resistent ahir va ser l’equatorià Carapaz, que va arribar amb el grup dels bons, a 26 segons del duo del Mitchelton. Però arrossega el minut perdut a la contrarell­otge de Jerusalem i a la general no apareix fins a la dotzena posició.

“No estava planejat, però ens ha sortit perfecte”, va comentar Yates. “He vist l’ocasió i l’he aprofitada. Els altres es miraven entre ells, hi havia dubtes... i me n’he anat”.

El Giro disputa avui la setena etapa, un traçat de 159 km que voreja el mar Tirrè i fa olor d’arribada massiva i gran esprint.

 ?? LUK BENIES / AFP ?? Chaves i Yates
LUK BENIES / AFP Chaves i Yates

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain