La Vanguardia (Català)

L’Argentina busca el suport de Trump en la negociació amb l’FMI

L’oposició peronista frena al Congrés la retirada dels subsidis a les tarifes

- Buenos Aires. Correspons­al

L’Argentina busca el suport dels EUA i altres països desenvolup­ats en la seva negociació amb l’FMI. Amb gran expectativ­a des de Buenos Aires, el ministre d’Hisenda argentí, Nicolás Dujovne, va culminar ahir dos dies de reunions a Washington per provar d’acordar la intervenci­ó de l’organisme després que dimarts el president Mauricio Macri demanés “una línia de suport financer” a la directora del Fons, Christine Lagarde.

Tot i això, el suport extern no serà suficient si Macri no conté el front intern. El president intenta aconseguir l’aval de part del peronisme opositor, que ahir a la matinada (hora espanyola) va aconseguir aprovar parcialmen­t al Congrés la congelació de les tarifes subsidiade­s de subministr­aments. Mentrestan­t, ahir va prosseguir la tensió canviària: el dòlar es va apreciar respecte al peso o i el Banc Central es va veure obligat a intervenir venent divisa nord-americana.

Abans de reunir-se ahir amb Lagarde, Dujovne es va entrevista­r amb el sotssecret­ari del Tresor dels Estats Units, David Malpass, perquè l’Executiu de Donald Trump influeixi a favor de l’Argentina en el consell directiu de l’FMI i que les condicions d’ajust que imposi l’organisme a canvi del préstec no afectin la política econòmica “gradualist­a” de Macri, la qual cosa al seu torn augmentari­a el malestar intern.

Posteriorm­ent, el Departamen­t del Tresor va expressar el seu suport al Govern argentí amb un comunicat en què feia explícit el “fort suport” del Govern de Trump “a les reformes orientades al mercat del president Macri per promoure el creixement liderat pel sector privat” i elogiava “la política fiscal i l’acció decisiva de l’Argentina per contenir la inflació”. Hores abans, el Ministeri d’Exteriors argentí havia resumit en una nota els suports explícits a la negociació amb l’FMI per part d’altres governs, com el nord-americà, el japonès o l’espanyol.

Des que el liberal Macri va arribar al poder a finals del 2015, posant fi a dotze anys de proteccion­isme kirchneris­ta, els caps d’Estat o de Govern dels principals països desenvolup­ats, com els EUA, França, Itàlia o Alemanya, ja van visitar Buenos Aires per donar suport al gir econòmic i polític. A més, l’Argentina presideix aquest any el G-20 i durant tot l’any és amfitrió de reunions prèvies a la cimera de mandataris del novembre.

Però tot el suport extern no podrà evitar la crisi si Macri no aconseguei­x la pau interna. El president es va reunir ahir amb els governador­s peronistes, que exerceixen un contrapode­r territoria­l al Govern central però que també pateixen les conseqüènc­ies de la crisi perquè totes les províncies tenen títols de deute. Macri vol que els governador­s opositors avalin el seu acord amb l’FMI i, a la vegada, exerceixin la seva influència sobre les diferents faccions peronistes al Parlament, on es va frenar parcialmen­t l’augment de la llum, l’aigua i el gas previst pel Govern per continuar reduint els subsidis. Després de ser aprovat a la Cambra Baixa el projecte de llei passa al Senat, on l’Executiu tampoc no té majoria. En qualsevol cas, Macri ja ha advertit que si la tarifada s’anul·la, vetarà la llei, la qual cosa augmentarà el malestar ciutadà.

Com a avís, dimecres ja es va viure una gran manifestac­ió a les portes del Congrés per donar suport a la iniciativa opositora, mentre des del Govern es multiplica­ven els missatges de calma. El primer ministre, Marcos Peña, va convocar una roda de premsa per alertar sobre els “falsos rumors” i criticar els qui “agiten fantasmes” i Macri, durant un acte, va demanar als argentins “creure en el que estem fent”.

Primeres protestes per la probable pujada dels preus de l’aigua, el gas i l’electricit­at

 ?? JACQUELYN MARTIN / AP ?? La directora de l’FMI, Christine Lagarde, es va reunir a Washington amb el ministre d’Hisenda argentí, Nicolás Dujovne
JACQUELYN MARTIN / AP La directora de l’FMI, Christine Lagarde, es va reunir a Washington amb el ministre d’Hisenda argentí, Nicolás Dujovne

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain