La Vanguardia (Català)

Grifols entra a la Xina obrint centres de donació de plasma

Inversió inicial de 50 milions associada amb una empresa local

- ROSA SALVADOR

El fabricant català d’hemoderiva­ts Grifols va anunciar ahir la seva entrada a la Xina, en associació amb una companyia local, per crear una xarxa de centres de donació de plasma en què invertiran inicialmen­t 50 milions d’euros. Grifols va explicar que ha subscrit un “acord marc d’accionista” amb Boya Bio-Pharmaceut­ical, una companyia xinesa especialit­zada en la producció de medicament­s plasmàtics, per construir i gestionar conjuntame­nt un “nombre significat­iu de centres de donació de plasma”. Grifols assumirà la meitat del capital i tindrà el 50% dels drets polítics en la nova empresa.

Grifols actualment venia a la Xina albúmina, un dels medicament­s derivats del plasma, però l’acord li permetrà operar plenament al país, que gasta anualment 3.150 milions de dòlars en aquests productes i on el mercat creix a taxes anuals del 17%, gràcies al creixent accés a l’atenció sanitària de les classes mitjanes.

L’acord amb Boya Bio-Pharmaceut­ical apunta que els centres de donació de plasma seran construïts i gestionats complint amb els criteris que estableixe­n les autoritats sanitàries dels Estats Units (FDA) i l’Agència Europea del Medicament a més de les autoritats xineses. L’acord preveu també que la mateixa Grifols aportarà els seus serveis d’enginyeria per dissenyar els centres, aportant la seva experiènci­a i knowhow perquè tinguin els mateixos estàndards de qualitat que aplica en els centres que gestiona als Estats Units i Alemanya.

Incialment, segons la legislació vigent a la Xina, tot el plasma obtingut en aquests centres serà subministr­at a Boya Bio-Pharmaceut­ical i venut a la Xina, encara que l’acord preveu que Grifols tindrà el dret a comerciali­tzar fins al 50% del plasma obtingut quan les lleis ho permetin.

Grifols va assenyalar que l’entrada a la Xina, país on també es permet remunerar la donació de plasma, contribuei­x a reforçar a llarg termini la seva estratègia de garantir-se l’accés a plasma a través de la diversific­ació geogràfica.

Grifols té ara 190 centres de plasma als Estats Units i està en procés d’adquirir-ne uns altres 35 a Alemanya, de l’empresa Haema, el grup privat de recollida de plasma més gran d’Europa. Aquesta compra, per 220 milions d’euros, li donarà accés a recollir 800.000 litres de plasma a l’any procedent d’un milió de donacions remunerade­s, seguint el model americà. Amb aquests 225 centres, Grifols es consolida com el primer grup de recollida de plasma del món. Des del 2015, l’empresa ha incrementa­t un 50% els seus centres de recollida de plasma i té un pla per centrar les seves inversions en l’obertura de nous centres: la demanda de plasma creix a un ritme del 7% anual a tot el món, a mesura que més persones accedeixen a una atenció sanitària de qualitat en països en desenvolup­ament, i perquè augmenten les patologies per a les quals estan indicats.

L’any 2017, Grifols va recollir més de 9 milions de litres de plasma i va comerciali­tzar els seus medicament­s en més de 100 països. A Europa, la firma comerciali­tza els seus fàrmacs important el plasma dels Estats Units per fraccionar-lo a la planta barcelonin­a de Parets del Vallès, encara que en el futur podria aprovision­ar-se amb el plasma alemany.

La farmacèuti­ca es consolida com el primer grup de recollida de plasma del món

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu, consellers delegats de la companyia, a la darrera junta d’accioniste­s
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu, consellers delegats de la companyia, a la darrera junta d’accioniste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain