La Vanguardia (Català)

Ampli aval parlamenta­ri al decret dels VTC

- Barcelona

El reial decret llei sobre els vehicles de lloguer amb conductor (VTC), aprovat pel Govern central el 20 d’abril, va ser convalidat ahir al Congrés dels Diputats per una àmplia majoria. El text, que eleva a rang de llei la concessió d’una llicència com a màxim per cada 30 de taxi i l’obligació de prestar almenys un 80% del servei a la comunitat on s’atorgui, va rebre 307 vots a favor, 35 abstencion­s (Ciutadans i Fòrum Astúries) i dos vots en contra (EHBildu).

En una votació posterior, la Cambra va rebutjar amb 222 vots en contra i 116 favorables que el decret es tramités com a projecte de llei per la via d’urgència. Ho va proposar Units Podem, que havia recollit la petició d’una part del sector del taxi, que considera el text aprovat insuficien­t perquè deixa oberta la porta a que milers de llicències de VTC sol·licitades fins ara vegin la llum. Antaxi i Élite Taxi estan en aquesta línia, mentre que la majoritàri­a Fedetexi veu bé la nova regulació. També entre els VTC hi ha divisió sobre aquesta qüestió. La patronal Unauto i Cabify hi estan d’acord mentre que a l’altra plataforma, Uber, que ahir va començar a operar a la Costa del Sol, no li agrada.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va destacar que el decret dona “més seguretat jurídica a les regles aplicables” als VTC, “garanteix l’adequat equilibri” amb el taxi i homogeneït­za territoria­lment la norma, després que alguns ajuntament­s i comunitats hagin impulsat reglaments propis per limitar el servei de lloguer amb conductor. Malgrat l’ampli aval obtingut, el text va rebre crítiques, entre d’altres per una escassa flexibilit­at que va en contra de la realitat d’un sector en transforma­ció (Cs) o per no combatre la precaritza­ció laboral (PSOE i Podem).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain