La Vanguardia (Català)

Només el 31% de les empreses més grans donen suport a publicar els sous

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Des de fa mesos el Ministeri d’Ocupació negocia amb els agents socials mesures de transparèn­cia salarial per reduir la bretxa entre homes i dones, com les auditories en empreses amb més de 250 treballado­rs. El suport d’aquest tipus d’iniciative­s des de les companyies és molt menys elevat que entre els empleats: segons una enquesta d’Infojobs, el 58% de les empreses són partidàrie­s de fer públic el salari de tota la plantilla per combatre la desigualta­t per gènere. En el cas de les companyies amb 50 o més empleats, el percentatg­e dels que hi estan a favor cau fins al 31,5%.

Per la seva banda, el 83% de les persones que tenen feina o n’estan buscant es mostren a favor d’aquesta fórmula de transparèn­cia salarial, xifra que puja fins al 89% quan es demana l’opinió de les dones i que entre els homes és del 79%.

Els responsabl­es d’Infojobs van explicar ahir que, segons la informació proporcion­ada pels mateixos usuaris, la bretxa salarial dels que aconseguei­xen feina a través del portal arriba al 19%.

L’enquesta sobre transparèn­cia salarial forma part de l’últim informe anual sobre el mercat laboral del 2017, que constata un fort increment de les demandes d’ocupació (un 29% superior a l’any anterior) i un descens de la competènci­a per les vacants ofertes (de mitjana, ha caigut en un any de 56 a 44 candidats).

Tot i això, aquesta millora no s’ha traslladat als sous per als nous ocupats. Així, aquest estudi, elaborat per Infojobs i Esade, assenyala que l’any passat els salaris bruts oferts per les empreses amb prou feines van pujar un 0,7%, sensibleme­nt per sota de l’increment mitjà de l’IPC, situat en el 2%.

Pel que respecta als sectors amb més creixement d’ofertes, destaquen tant en termes absoluts com relatius les feines dedicades a compres, logística i magatzem –91.743 vacants més, el doble que el 2016–, sector impulsat per l’expansió del comerç electrònic, junt amb el de turisme i restauraci­ó –67.615 més, en ple exercici amb xifres rècord de visitants–. També sobresurt la recuperaci­ó del sector immobiliar­i i de la construcci­ó. El 2017, les vacants relacionad­es amb l’habitatge van créixer un 82% respecte a l’any anterior (15.253 vacants més). La responsabl­e d’estudis d’Infojobs, Neus Margalló, va aclarir que bona part de l’increment de les ofertes de treball en aquest sector té a veure amb feines en agències immobiliàr­ies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain