La Vanguardia (Català)

L’oposició reclama al candidat que deixi enrere el “radicalism­e”

- Barcelona

Els partits constituci­onalistes i els comuns han exigit per activa i per passiva que la majoria independen­tista es posés d’acord per investir un president de la Generalita­t sense càrregues judicials. Quim Torra compleix aquesta condició, però la seva elecció ha posat en alerta els grups de l’oposició al Parlament. No és el perfil que s’esperaven ni el que necessita Catalunya en aquests difícils moments, lamenten.

Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú i PP coincideix­en a subratllar que la trajectòri­a de Torra com a activista sobiranist­a fa dubtar sobre la seva capacitat per exercir de president amb la transversa­litat i temperànci­a que, a parer seu, requereix el càrrec. I sobretot que en un moment de divisió social i política com l’actual el que més convé no és un cap de l’executiu que es mogui en el “radicalism­e”. Per tot això, els líders dels diferents partits han reclamat a Torra que, en cas de ser investit president, deixi enrere les “posicions sectàries” que, segons ells, l’han caracterit­zat i s’esforci per ser el president de “tots els catalans, no només de la meitat independen­tista”.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va qualificar ahir el candidat de Junts per Catalunya de “supremacis­ta, radical i xenòfob” d’acord amb les opinions que ha expressat durant anys en articles d’opinió, conferènci­es i xarxes socials, on ha insultat i menyspreat els espanyols.

Arrimadas també va considerar que el pròxim executiu ha d’obrir una etapa de reconcilia­ció i treballar per recosir la societat catalana, “i un Govern amb Torra com a president no sembla la millor solució”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va confiar que Torra diferenciï entre la seva etapa d’activista i el seu futur al capdavant de la Generalita­t. Un punt i a part que s’hauria de visualitza­r durant el discurs d’investidur­a, va dir. Iceta també va instar Torra a aprofitar el debat d’avui per demanar disculpes per les desqualifi­cacions fetes cap als ciutadans espanyols a Twitter, entre ells els catalans que se senten espanyols. Una exigència a què es va afegir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: “El primer que hauria de fer en el seu discurs d’investidur­a és demanar disculpes per aquestes afirmacion­s que són etnicistes i excloents, que rectifiqui perquè puguem començar a mirar cap endavant”. Torra es va disculpar ahir en una entrevista a TV3, però l’oposició vol que ho faci en seu parlamentà­ria i no en un plató.

Per la seva part, el president del PP català, Xavier García Albiol, va afirmar que la designació de Torra per part de Carles Puigdemont insisteix en el processism­e: “Només és un punt i seguit en el procés”.

Els populars van sol·licitar ahir al Tribunal Constituci­onal que aprovi com a mesura cautelar urgent la prohibició del vot delegat de Carles Puigdemont i de l’exconselle­r Antoni Comín per impedir que participin en el ple d’investidur­a d’avui. Ciutadans també va recórrer contra el vot delegat dels dos polítics consideran­t que són “fugitius” de la justícia. Arrimadas va tornar a demanar que el Govern del PP interposi un recurs al Constituci­onal perquè les cautelars siguin automàtiqu­es.

PUNT I A PART Els grups esperen que Torra abandoni el seu perfil d’activista quan prengui possessió

AL TRIBUNAL CONSTITUCI­ONAL

El PP s’afegeix a Cs i demana cautelars contra el vot de Puigdemont i Comín

 ?? LAURA BATLLE / ACN ?? La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas
LAURA BATLLE / ACN La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain