La Vanguardia (Català)

Garantir els drets de les persones refugiades: un compromís ferm

Els Projectes Refugi hauran rebut més d’un milió d’euros d’inversió metropolit­ana en finalitzar el mandat, assolint la fita de destinar a cooperació el 0,7 % del pressupost de l’AMB

- ANNA CANO

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) ha centrat des de l’inici del mandat 2015–2019 les seves polítiques de cooperació internacio­nal en garantir els drets de la població refugiada al Mediterran­i. La gravetat i la llarga durada del conflicte sirià han empès milers de famílies a abandonar les seves llars per fugir de la guerra i cercar un futur en pau. En aquests tres anys, l’estratègia metropolit­ana s’ha traduït en el suport metropolit­à a 23 projectes de cooperació sobre el terreny. Per fer-los possibles, l’AMB col·labora amb institucio­ns i ONG locals, amb entitats i Ajuntament­s catalans i també amb altres institucio­ns, públiques internacio­nals. En acabar el mandat l’ajuda a persones refugiades haurà rebut una inversió total de més d’un milió d’euros i l’AMB assolirà el compromís de destinar el 0,7 % del seu pressupost a la cooperació i els drets humans, tal i com recomana Nacions Unides.

“L’esforç econòmic més important en cooperació internacio­nal són els projectes vinculats al refugi, fruit d’una decisió molt conscient des de l’inici del mandat d’aportar recursos a les zones de la Mediterràn­ia que ja estan acollint a més persones refugiades”, explica Alfred Bosch, vicepresid­ent de l’àrea d’Internacio­nal i de Cooperació de l’AMB. Així, malgrat que el compromís ciutadà amb l’acollida ha trobat innumerabl­es obstacles a casa nostra, “l’AMB haurà estat un actor principal a l’hora de crear refugi, amb impacte real en la vida quotidiana de molta gent”, celebra el vicepresid­ent.

El pla director de cooperació internacio­nal 2017-2019 va encara més enllà i estableix com a prioritats la Mediterràn­ia oriental i les tasques relacionad­es amb la garantia dels drets humans de les persones refugiades i la sostenibil­itat ambiental, que es concreta en projectes de sanejament d’aigua, i sobretot, de gestió de residus. Són dues de les àrees d’expertesa de l’AMB, en les que la institució té competènci­es i, per tant, en les que s’emmarca de forma més natural la cooperació. A més, són uns dels principals temes de l’agenda local de la Mediterràn­ia i s’han convertit en un repte de primer ordre per als territoris que més població migrada han acollit. “Hi ha ciutats que han triplicat la seva població, i els Ajuntament­s han hagut de donar resposta a aquest creixement sobtat en subministr­aments bàsics com aigua, reciclatge de residus o sanejament”, exposa Bosch.

Els projectes finançats són molt diversos: des d’ajuda directa a camps de refugiats fins a iniciative­s de reciclatge creatiu i integració. Per exemple, gràcies a Mitja Lluna Roja Kurda i a l’entitat italiana Un Ponte Per… s’han fet arribar productes de primera necessitat per a 1.500 nadons dels camps de Mistenur i Ain Issa de Kobane, al Kurdistan sirià. Amb una estratègia de distribuci­ó amb enfocament de gènere, s’ha atès la petició d’enviament urgent de llet infantil i roba d’abric per afrontar l’hivern. “Fem propostes, però també n’escoltem: en aquest cas havíem proposat un projecte de potabilitz­ació d’aigua, que està a punt de sortir, però ens van demanar atendre primer aquesta emergència”, recorda Bosch.

Un altre projecte destacat dóna resposta a la sobreacumu­lació a les platges de l’illa grega de Lesbos d’unes 450.000 armilles salvavides, embarcacio­ns (dinguis) i objectes utilitzats durant la travessa marítima de les persones refugiades que arrisquen la vida per arribar a Europa. L’entitat Lesvos Solidarity (ONGD de Lesbos) i l’AMB han desenvolup­at un projecte que transforma aquestes armilles, que tenien un impacte negatiu en el medi ambient, en productes útils com bosses o estoigs, donant una segona existència a aquests objectes que salven vides al mar. Ha rebut 51.430 euros d’ajuda directa i hi participen 75 persones refugiades i també locals, en un treball conjunt que afavoreix la cohesió social i la integració cultural. L’acció, a més, té ramificaci­ons en matèria de sensibilit­zació, tant a Lesbos com a l’àrea metropolit­ana de Barcelona, on, per exemple, l’alumnat d’escoles d’enginyeria i disseny ha participat en un concurs social per proposar idees creatives per al reciclatge de les armilles.

A llarg termini, l’AMB també vol treballar en la incorporac­ió de la ciutat síria d’Àlep com a 37è municipi de la metròpoli, tal i com Sarajevo va esdevenir l’11è districte de Barcelona durant el setge de la guerra dels Balcans. “És una forma d’agermaname­nt molt més intensa i transversa­l, perquè la institució metropolit­ana tindria en compte la ciutat d’Àlep en cadascuna de les seves partides i línies de treball: transport, gestió de l’aigua, parcs, residus, habitatge...”, exposa el vicepresid­ent de l’AMB. Es tracta de la segona ciutat més poblada de Síria, després de la capital [Damasc]: “En moltes coses podríem dir que s’assembla a Barcelona, perquè és una ciutat comercial i dinàmica, però ha estat enormement colpida per la guerra”, assegura. “Ha estat molt difícil accedir a l’interior de Síria i trobar les ONG més adients per garantir que els recursos arriben a qui més els necessita, però poc a poc hem anat trobant canals i ha estat la partida pressupost­ària que més ha crescut des del 2015, fins arribar als 275.000 euros”, detalla Maria Peix, cap del servei de Cooperació de l’AMB.

Els projectes són molt diversos: des d’ajuda directa a camps de refugiats fins a iniciative­s de reciclatge creatiu i integració

L’AMB estudia incorporar a llarg termini Àlep com a 37è municipi, seguint l’exemple de la cooperació amb Sarajevo

 ??  ?? Projecte d’emergència al Kurdistan sirià: contribuir a l’exercici dels drets humans de les persones refugiades a la regió
Projecte d’emergència al Kurdistan sirià: contribuir a l’exercici dels drets humans de les persones refugiades a la regió
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain