La Vanguardia (Català)

El preu del cru

- Redacció

El Govern calcula que un encariment del cru que el situés en una mitjana de 75 dòlars per barril aquest any restaria set dècimes al creixement econòmic.

El Govern central calcula que un encariment del preu del cru que situés aquesta matèria primera en una mitjana de 75 dòlars per barril aquest any restaria set dècimes al creixement econòmic, que es veuria reduït a un 2%.

La retirada dels Estats Units del pacte nuclear amb l’Iran ha derivat en una escalada del preu del Brent, que divendres se situava a l’entorn dels 77 dòlars per barril i que, si es manté en aquests nivells, podria afectar l’economia espanyola.

Amb el cru en aquests nivells, el creixement econòmic, que el Govern central estima en el 2,7% aquest any, seria set dècimes inferior, una aturada que també afectaria el repunt del consum privat –perdria dues dècimes– i el de l’ocupació –vuit dècimes–, mentre que el deute públic respecte al PIB seria 1,1 punts en percentatg­e superior.

El Govern central també calcula com es veuria afectada l’economia si els preus del petroli es mantingues­sin alts i assolissin una mitjana de 82 dòlars el barril de mitjana el 2019, 2020 i 2021. En aquestes circumstàn­cies, el creixement econòmic seria 0,8 punts inferior al de l’escenari central el 2021, és a dir, que en lloc d’augmentar el PIB un 2,3%, es reduiria en un 1,5%. A més, segons Funcas, si el petroli es manté en els preus actuals el dèficit comercial es podria incrementa­r aquest any en uns 4.000 milions d’euros.

De la mateixa manera, la consultora d’anàlisi econòmica i de mercats d’AFI Diana Posada apunta que l’actual nivell de preus del cru repercutir­à directamen­t en la inflació, cosa que impactarà en el consum –en un entorn en el qual els salaris no creixen, això suposa “una pèrdua directa de la capacitat adquisitiv­a de les llars”– i la inversió, ja que les empreses veuran minvats els seus marges. Segons la seva opinió, un increment del 20% dels preus respecte a l’escenari anterior, com el que es preveu actualment, costarà entre 6.000 i 7.000 milions d’euros en la factura energètica, cosa que suposa una “pèrdua directa de renda”.

Només en la factura energètica el cost pot oscil·lar entre els 6.000 i els 7.000 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain