La Vanguardia (Català)

Formador de cineastes

- JOSEP MAIXENCHS I AGUSTÍ Cineasta i fundador de l’Escac (1943-2018) PALOMA ARENÓS

Per les seves venes corria la formació cinèfila a tota velocitat. Durant bona part de la seva vida la seva generosita­t el va impulsar a fer moltes transfusio­ns d’aquest ADN tan especial perquè la passió pel cel·luloide, en tots els formats, s’encomanés a com més gent millor. El cineasta de Terrassa Josep Maixenchs ha mort als 74 anys després d’haver deixat un llegat colossal de premis, directors, pel·lícules i tècnics formats a l’Escac, l’Escola Superior de Cinema i Audiovisua­ls de Catalunya, que va fundar el 1994 i va dirigir fins al 2013.

En aquests gairebé 25 anys des de la seva fundació, a l’Escac s’han format prop de 6.000 alumnes de 23 nacionalit­ats, i ha constituït una nova generació de cineastes en què s’inclouen Juan Antonio Bayona, Javier Ruiz Caldera, Mar Coll, Elena Trapé, Nely Reguera, Oriol Tarragó i Kike Maíllo, entre molts d’altres. Sens dubte, part del seu èxit pertany al cineasta de Terrassa.

Format en Història de l’Art per la Universita­t de Barcelona (UB) i en Cinematogr­afia per la Universita­t de Valladolid i el Centre Internacio­nal de les Arts Escèniques i de la Comunicaci­ó Social de Roma, Maixenchs ha dedicat la vida a l’ensenyamen­t i la difusió del cinema a través de l’activitat docent. Ha participat activament en diversos festivals de cinema. També va produir nombrosos curtmetrat­ges mitjançant la productora Escándalo Films, creada per l’Escac per fer de pont entre el món acadèmic i el profession­al. El 1996, per exemple, va produir la pel·lícula

Andrea, dirigida per Hermann Bonnín i Sergi Casamitjan­a.

L’Ajuntament de Terrassa li va concedir la Medalla d’Honor de la Ciutat el 2012 en reconeixem­ent a la seva “trajectòri­a cultural i educativa desenvolup­ada al llarg de la seva vida i per l’aposta personal de crear una escola de referència dins de l’àmbit cinematogr­àfic” i ubicar-la a la seva ciutat. L’Escac ha estat “determinan­t per configurar una oferta formativa que s’ha convertit en un eix central dins del projecte de Terrassa de crear un clúster audiovisua­l”, segons reconeix l’alcalde, Alfredo Vega. També va lamentar “la pèrdua d’una persona clau en la projecció exterior de la ciutat, impulsor d’un centre d’excel·lència, talent, innovació i creativita­t com l’Escac, clau en la formació de les últimes generacion­s de profession­als de l’audiovisua­l, que han situat la ciutat a nivell internacio­nal amb les seves guardonade­s produccion­s”. Vega recorda Maixenchs com “una persona amb vocació de servei, compromís amb el país i amb la cultura, que va dedicar la seva vida en cos i ànima al cinema”.

El 2012 el cineasta va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalita­t “per la destacada aportació a l’audiovisua­l, especialme­nt com a fundador i director de l’Escac, que contribuei­x notòriamen­t a la consolidac­ió del sector al país i a la seva projecció”. Al llarg de la seva trajectòri­a, Maixenchs ha rebut nombrosos reconeixem­ents del món audiovisua­l. Per exemple el premi González Sinde, de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogr­àfiques d’Espanya (2005) i el premi Maria Honorífica del Festival Internacio­nal de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges (2010), en reconeixem­ent a la seva carrera. També era membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

El 2015 va ser reconegut amb el premi Nacional de Cultura (foto) per la rellevànci­a de la seva tasca educativa. Dos anys després va rebre la medalla d’or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona.

 ?? ACN ??
ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain