La Vanguardia (Català)

Els Mossos investigue­n una presumpta violació grupal

Una jove de 17 anys denuncia músics d’un grup de hip-hop

- Barcelona

Els Mossos d’Esquadra van identifica­r dissabte a la tarda en un hotel de Barcelona els integrants d’un grup musical de Nova York que divendres a la nit va actuar a la sala Razzmatazz i que una menor d’edat acusa de ser els responsabl­es d’una violació en grup. Després d’un primer visionamen­t de les imatges de les càmeres de seguretat del local, i escoltats en declaració la víctima i els presumptes agressors, els investigad­ors de la comissaria de Sant Martí van decidir retirar el passaport als sospitosos i demanar-los que no s’absentin de la ciutat mentre durin les comprovaci­ons. De moment, i fins que no s’aclareixin els fets, s’ha optat per no detenir-los.

La jove va anar divendres a la nit a la coneguda sala de concerts del Poblenou acompanyad­a d’una amiga. Va ser precisamen­t aquesta altra jove la que va alertar dels fets trucant al 112, poc després de les sis del matí de dissabte. Tanmateix, altres fonts asseguren que les dues joves van parar al mig del carrer un cotxe patrulla, quan ja estaven allunyades de la sala.

En qualsevol cas, la noia va narrar a la patrulla que havia estat víctima d’una agressió sexual protagonit­zada, va assegurar, per uns joves “afroameric­ans”. La jove va explicar que després de l’actuació d’un grup de hip-hop de Nova York, es va retirar amb un dels cantants a la zona del backstage de la sala. Que, una vegada allà, van entrar a les dependènci­es sis homes més i que el seu acompanyan­t li va dir que estigués tranquil·la: “No passa res, són uns amics”. Del grup, dos d’ells es van posar preservati­us, un la va penetrar analment i un altre la va obligar a realitzar una fel·lació, segons el seu relat. La menor va explicar que quan els seus agressors “es van cansar” van anar abandonant l’estança.

Aquesta mateixa patrulla de la policia va traslladar la jove a l’hospital Clínic de Barcelona, centre mèdic de referència a la ciutat en l’atenció a les víctimes d’agressions sexuals.

Després de la inspecció mèdica, la jove va poder prestar declaració a la unitat d’investigac­ió de Sant Martí, que s’ha fet càrrec del cas. La dona va identifica­r el cantant del grup que havia actuat al Razzmatazz a partir d’una fotografia que li van mostrar els investigad­ors. I ja va explicar que aquest mateix dissabte els músics viatjaven a Copenhague­n per a la que havia de ser l’última actuació de la gira europea de la banda.

Els responsabl­es del Razzmatazz es van posar des del primer moment a disposició dels investigad­ors per aclarir les circumstàn­cies d’una presumpta agressió, que diumenge va avançar El Mundo. El primer que van fer els gestors de la sala va ser lliurar als Mossos les imatges de totes les càmeres de seguretat del local. Dos dels dispositiu­s enfoquen directamen­t l’entrada dels dos backstages, als quals únicament tenen accés els artistes i els seus convidats. I una d’aquestes estances seria l’escenari en què la jove de 17 anys assegura que va ser agredida pels homes. A l’interior no hi ha càmeres per respectar la intimitat dels artistes.

En qualsevol cas, ahir a la nit, les imatges visionades pels investigad­ors no coincidien amb el relat denunciat per la menor, segons ha pogut saber La Vanguardia de diverses fonts que estan al corrent de les indagacion­s. Aquesta és la raó per la qual, de moment, els Mossos han preferit actuar amb molta prudència i acabar de reunir tots els elements que envolten el cas abans de prendre una decisió.

En aquest punt de la investigac­ió no hi ha elements, de moment, que aconsellin la detenció dels presumptes autors dels fets. Els integrants del grup musical, afegeixen les mateixes fonts, s’han mostrat col·laboradors amb els policies, i han cancel·lat aquest últim concert a Dinamarca que havia de tancar la gira que els ha portat pels escenaris de diverses ciutats europees. Els sospitosos estan allotjats en un hotel proper a la sala.

Un dels responsabl­es de Razzmatazz, Lluís Torrents, va explicar diumenge a la tarda a TV3 que la nit de la presumpta agressió sexual estaven obertes les quatre sales d’actuacions i que el nombre d’artistes presents a l’establimen­t era molt important. I va recordar que la sala de concerts del Poblenou està adherida a “No callem”, un protocol contra les agressions i assetjamen­ts sexuals en espais de lleure nocturn impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.

Els investigad­ors també han pres declaració a alguns treballado­rs de la sala de concerts, així com als responsabl­es de seguretat del recinte. Aquests van assegurar que la nit de la presumpta agressió sexual ningú no es va acostar a cap dels vigilants per denunciar els fets. Una dada que també van tenir en compte els policies, tot i que la jove va explicar que va preferir abandonar la sala amb la seva amiga com més aviat millor, per allunyar-se del lloc on, insisteix, havia patit l’agressió sexual.

Diu que es va retirar amb un cantant a una zona privada i que la van forçar a tenir sexe amb diversos homes Han identifica­t els autors de la presumpta agressió, tot i que ara per ara no els han detingut

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Els fets van passar a la sala Razzmatazz, que està adherida al protocol “No callem” contra les agressions sexuals
CÉSAR RANGEL Els fets van passar a la sala Razzmatazz, que està adherida al protocol “No callem” contra les agressions sexuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain