La Vanguardia (Català)

Estrebades de jaqueta

- Màrius Carol DIRECTOR

ELS independen­tistes esperen gestos de Pedro Sánchez, mentre la premsa madrilenya alerta del “desafiamen­t” dels secessioni­stes. El president encara no ha entrat a Moncloa i ja li fan estrebades de la jaqueta a Barcelona i a Madrid. Sort que aquest home té bona planta i els seus vestits estan ben cosits; d’una altra manera, a les vint-i-quatre hores d’estrenar el càrrec, vestiria esquinços. Hem passat de no esperar res de qui va ser definit pel seu estaquirot­isme en política a demanar-li al seu successor un moviment accelerat com si fos el cantant d’AC/DC. Perquè hi hagi una operació distensió amb les institucio­ns catalanes, fa falta que tothom es relaxi una mica. I que tots comptin fins a deu abans de disparar a Twitter.

No serà fàcil recuperar la normalitat institucio­nal, quan la dreta insinua que Sánchez ha promès coses inconfessa­bles als independen­tistes per aconseguir el seu suport. Saben que no és cert, però la veritat no passa pels seus millors dies. O, com diu Iñaki Gabilondo, en temps d’inundació informativ­a, el més difícil de trobar és aigua potable.

La política d’enfrontame­nt contra el Govern espanyol que Carles Puigdemont propugnava des de Berlín ha frenat de cop, després que el PDECat li fes veure la finestra d’oportunita­t que s’obria amb un nou president a la Moncloa. No va ser fàcil convèncer-lo. Poc marge de maniobra tindrà Sánchez, però cal renovar les esperances que, si el clima millora, pot avançar-se en el diàleg pràctic. Oriol Junqueras va declarar fa vuit dies a aquest diari, quan era impensable el canvi que en les hores següents es va produir en la política espanyola: “Necessitem un govern efectiu per superar el 155 i començar a planificar la Catalunya del demà. Calia fer un Govern com a primer pas i ara cal governar. Hem d’evidenciar els límits de l’autonomia governant al màxim les seves competènci­es”. Sens dubte, és l’única manera de tirar endavant.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain