La Vanguardia (Català)

L’aviador desaparegu­t

Troben amb vida a l’Afganistan un pilot soviètic que es va donar per desaparegu­t fa més de 30 anys

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les autoritats russes han localitzat a l’Afganistan un membre de l’antiga aviació soviètica que va ser donat per mort tres dècades enrere, durant l’enfrontame­nt entre l’URSS i els mujahidins.

Al costat de l’escola número 2 de la petita ciutat de Zernograd, a la província russa de Rostov del Don, hi ha una placa en què es recorden els noms dels antics alumnes que “van desaparèix­er sense deixar rastre” en conflictes internacio­nals. Però si les notícies sorprenent­s dels últims dies es confirmen, potser cal canviar-la. Un dels noms que hi ha cisellats, el del tinent i pilot militar Serguei Panteliuk, podria ser viu. El seu nom és un dels que investiga la premsa russa per a un pilot de guerra soviètic donat per mort fa mes de 30 anys a l’Afganistan i a qui recentment s’ha localitzat amb vida.

El pilot desaparegu­t, el nom del qual no s’ha difós “per motius confidenci­als”, vol tornar a Rússia, va assegurar Viatxeslav Kalinin, vicepresid­ent de l’organitzac­ió de veterans Boevoe Bratsvo (Germandat Militar). “El que és sorprenent no és que el pilot pogués ser viu després que els mujahidins fessin caure el seu avió, sinó que durant desenes d’anys no hi hagi hagut cap notícia d’ell”, va subratllar Kalinin.

El conflicte militar entre les forces governamen­tals i els mujahidins va començar a l’Afganistan el 1973, durant el règim del general Muhammad Daud Kahn. Però després de la revolució del 1978 i la pujada al poder d’un govern comunista, el país centreasià­tic es va convertir en un altre lloc de confrontac­ió de la guerra freda. El 1979 l’URSS va decidir enviar l’exèrcit al territori afganès per donar suport al govern, mentre que les forces de l’OTAN donaven suport als mujahidins.

La intervenci­ó de l’URSS va durar deu anys. Durant aquest temps van morir 14.500 ciutadans soviètics. També es van comptabili­tzar 300 soldats desaparegu­ts. Des del 1992, el Comitè per a Afers dels Combatents Internacio­nals, vinculat a la CEI, n’ha aconseguit localitzar 29, dels quals 22 han tornat al seu país.

A l’últim dels localitzat­s se’l va trobar gràcies a la col·laboració entre Rússia i els Estats Units en la Comissió Russoameri­cana per als Presoners de Guerra i Desaparegu­ts. Valeri Vostrotin, el president, va ser qui va anunciar la troballa “d’un pilot rus, abatut als anys vuitanta a l’Afganistan. És viu”.

El següent pas és trobar “ajuda financera, administra­tiva, d’organitzac­ions socials i també acció diplomàtic­a”, va dir Vostrotin. També s’està treballant a certificar la identitat del pilot.

Segons Kalinin, el pilot trobat va desaparèix­er quan el seu avió va ser abatut el 1987. El diari Kommersant assegura que és Serguei Panteliuk, nascut el 1962 i que va viure a la ciutat de Bataisk, a la província de Rostov del Don. A l’Afganistan va servir en la secció de reconeixem­ent 263 de les forces aèries soviètique­s. El seu caça SU-17 es va enlairar de l’aeròdrom de Bagram (avui, base nord-americana) i es va perdre en els radars el 27 d’octubre del 1987. En cas que aconseguei­xi tornar a Rússia, es podrà trobar amb la seva mare, de 80 anys, i una germana.

Segons altres informacio­ns, el pilot seria el tinent Aleksandr Mirónov. Així ho assegura a l’agència Tass l’ajudant de Vostrotin, Valeri Djúrev. Mirónov pilotava un Mig21R que va ser abatut no gaire lluny de Kabul el 13 d’agost del 1982.

Però també es podria tractar d’Aleksandr Pliusnin, cap de l’esquadrill­a numero 378, nascut el 1955 i l’avió del qual va caure el 27 de desembre del 1987 a prop de la població d’Abdibai, al nord de Bagram, una zona que estava controlada per l’enemic.

El diari digital Gazeta suposa que també podria ser el capità Vitali Lixenkov, que pilotava un SU-17 que pertanyia al regiment 217 de caces bombarders, que no va tornar a la seva base a Xindand (Herat) després d’una missió el 8 de setembre del 1981. En total, entre el 1979 i el 1989, les tropes soviètique­s van perdre 125 avions.

Sigui quina sigui la identitat del militar desaparegu­t, es creu que durant aquests anys pot haver estat a l’oest del Pakistan, ja que era en aquella zona on es trobaven els camps de presoners soviètics.

L’última vegada que es va localitzar un soldat soviètic perdut a l’Afganistan va ser el 2013. Aquell any es va trobar Bakhretdín Khakímov, nascut a Samarkanda (avui l’Uzbekistan). Quan va desaparèix­er, el 1980, tenia 22 anys. Quan el van trobar era un barbut de 55 anys integrat a la vida de l’Afganistan. Convertit a l’islam, s’havia casat i havia format una família. Va ser policia i últimament treballava en un museu d’Herat i es feia dir Xeic Abdul·lah.

Des del 1992 s’han localitzat 29 dels 300 militars perduts durant la intervenci­ó soviètica

 ?? PATRICK ROBERT / CORBIS / GETTY ?? Un soldat rus al centre de Kabul el 1988 pocs dies abans que comencés la retirada de l’exèrcit soviètic
PATRICK ROBERT / CORBIS / GETTY Un soldat rus al centre de Kabul el 1988 pocs dies abans que comencés la retirada de l’exèrcit soviètic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain