La Vanguardia (Català)

El risc dels aranzels

Els EUA estudien imposar una taxa a les importacio­ns de fins a un 25%

- Barcelona

La política proteccion­ista de Trump podria eliminar 130.000 llocs de treball en el sector de l’automoció a Europa.

El neoprotecc­ionisme de Donald Trump, que ja s’ha concretat en un nou aranzel a les importacio­ns d’acer i d’alumini, d’un 25% i d’un 10%, respectiva­ment, es podria estendre als automòbils.

El president dels Estats Units va ordenar el 23 de maig al seu secretari de Comerç, Wilbur Ross, determinar si, com creu que ha passat amb aquests dos metalls, la seguretat nacional també s’ha vist afectada per la compra d’automòbils fabricats a l’estranger, un negoci que l’any passat va ascendir a 360.000 milions de dòlars. El mandatari nord-americà va amenaçar d’augmentar les taxes del 2,5% actual al 25%.

La indústria europea ha respost advertint de les conseqüènc­ies que tindria la imposició d’aquestes barreres. Les vendes d’automòbils, equips i components suposen un 13% del total d’exportacio­ns de la UE als EUA.

Els països comunitari­s van vendre l’any passat vehicles a aquest país per valor de gairebé 43.000 milions de dòlars (37.000 milions d’euros) i els proveïdors 18.000 milions més de dòlars (15.500 milions d’euros).

L’impacte de la mesura en la indústria europea de l’automoció no seria inferior. Si la nova taxa és d’un 25%, els 28 països membres de la UE deixarien d’ingressar 8.528 milions d’euros a l’any, l’equivalent al 0,06% del seu PIB, segons un estudi que acaba de publicar l’Institut Ifo de Munic. “Els fabricants d’automòbils i els que participen en les cadenes logístique­s de subministr­ament podrien patir pèrdues doloroses”, afirma el document. Un altre informe que s’acaba de conèixer, de l’Institut de Viena per a Estudis d’Economia Internacio­nal Comparada (Wiiw), estima que uns 600.000 llocs de treball del conjunt de la Unió depenen del negoci d’aquest sector amb la primera potència mundial, dels quals l’Ifo estima que se’n podrien perdre fins a 130.000.

L’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils (ACEA) ha alertat en moltes ocasions de les conseqüènc­ies d’aquestes mesures proteccion­istes. “Qualsevol restricció al comerç del sector tindrà un greu impacte negatiu no només a la UE, sinó també als EUA i l’economia mundial”, va declarar dilluns passat el president d’aquesta patronal, Erik Jonnaert. “Els fabricants d’automòbils actius tant a Europa com als EUA són veritables agents globals amb interessos a les dues regions”, va recordar. No en va, va afegir, “els constructo­rs europeus no es limiten a exportar vehicles als Estats Units, sinó que molts tenen plantes de producció en aquest país, des de les quals exporten tercers països, inclosa la UE”. Aquest sector, va recordar, representa prop del 10% del flux comercial entre les dues regions.

El país més perjudicat seria Alemanya, amb una retallada de les seves vendes als EUA de 5.043 milions a l’any, l’equivalent al 0,16% del seu PIB. En llocs de treball, la mesura cauria sobre els 300.000 treballado­rs que generen les exportacio­ns dels EUA, segons el càlcul del Wiiw i se’n destruirie­n fins a 60.000, d’acord amb les projeccion­s de l’Ifo. Els fabricants d’alta gamma alemanys serien els més afectats. Els Estats Units són el primer comprador del món de cotxes de luxe. Les germànique­s Mercedes Benz, BMW, Audi i Porsche (aquestes dues últimes del grup Volkswagen) serien les que més ho notarien.

L’impacte a Espanya seria molt inferior. Les vendes d’automòbils als Estats Units són molt petites. L’any passat van ser 36.764 unitats, l’1,59% del total d’unitats exportades, segons dades de la patronal de fabricants Anfac, amb un valor aproximat de 600 milions. La indústria auxiliar té més interessos. De manera directa, el 2017 va exportar als EUA per valor de 808 milions, cosa que representa una quota d’un 4% de tot el seu negoci exterior, segons la patronal Sernauto.

Considerad­a la Unió Europea com un bloc, els Estats Units són la segona destinació de les exportacio­ns espanyoles d’equips i components per a automoció. Però s’ha de tenir en compte que bona part d’ aquestes últimes empres estenen presència en altres països que al seu torn exporten als EUA, amb la qual cosa l’impacte indirecte dels aranzels seria més gran. D’altra banda, algunes també tenen plantes al gegant nord-americà, que podrien compensar les pèrdues augmentant la seva producció.

“La indústria espanyola d’automoció exporta més d’un 80% dels vehicles que produeix”, recorden des d’Anfac. Per això, prosseguei­xen, “l’increment de les polítiques proteccion­istes dels EUA, o de qualsevol altre país, no seria una bona notícia”. Per la seva part, Sernauto insisteix que “s’ha de garantir un marc regulador i legal que faciliti els intercanvi­s comercials, i la no-imposició de més càrregues fiscals a les empreses espanyoles fabricants de components que establerte­s allà que es puguin constituir en barreres comercials”.

La UE deixaria d’ingressar 8.500 milions a l’any i el mercat global s’alentiria

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain