La Vanguardia (Català)

Moren més de 50 immigrants en dos naufragis al Mediterran­i

Tunísia agafa el relleu a Líbia com a punt de partida de les embarcacio­ns

- TUNIS Redacció i agències

El Mediterran­i és un cementiri, un degoteig incessant de morts en les seves tres rutes principals, malgrat que només torni als titulars quan arriben jornades especialme­nt dramàtique­s com la d’aquest cap de setmana. Almenys 46 persones van morir ofegades davant les costes de Tunísia quan l’embarcació, plena amb unes 180 persones, va bolcar. Els guardacost­es temen que hi pugui haver 60 morts més, ja que ahir a la nit havien rescatat només 68 superviven­ts.

A l’Egeu van morir vuit immigrants –sis d’ells nens– quan es va enfonsar la llanxa ràpida que els portava de Turquia a Grècia.

Aquesta és la pitjor catàstrofe des de començamen­t d’any davant Tunísia, que s’ha convertit en la nova via d’accés cap a Itàlia, des que el Govern italià arribés a un acord amb les autoritats de la caòtica Líbia perquè frenessin la ruta pel seu territori.

El portaveu del Ministeri de Defensa tunisià, Rachid Buhula, va indicar que els migrants venien de diversos països. Entre els morts la majoria són tunisians, tot i que també hi ha nacionals de la Costa d’Ivori, Mali, el Marroc i el Camerun.

L’alarma va saltar la nit de dissabte. Un avís d’emergència en el qual s’anunciava que hi havia un vaixell de pesca a punt d’enfonsarse amb un munt d’emigrants, a unes 16 milles de Sfax, la segona ciutat del país. Unitats de la guàrdia marina es van desplaçar a la zona on alguns dels migrants, sense saber nedar, ja havien caigut fatalment a l’aigua.

A més dels problemes en la ruta líbia, la crisi econòmica que viu Tunísia ha empès molts joves a intentar travessar cap a Europa. Al març les autoritats van rescatar una embarcació amb 120 migrants que intentaven arribar a Lampedusa i havia quedat a la deriva.

Després d’un fort repunt entre el setembre i l’octubre de l’any passat, al final d’any les sortides havien baixat, com sol ser habitual pel començamen­t del mal temps. Però aquest any han tornat a repuntar, tot i que no en les quantitats dels anys precedents. Així, per exemple, si aquest maig van arribar a les costes italianes uns 4.000 migrants, el mateix mes del 2017 en van ser gairebé 23.000, i el 2016 uns 20.000.

També hi ha hagut morts en les altres dues rutes mediterràn­ies cap a Europa, l’espanyola i la grega. En aquesta segona, molt més dramàtique­s: van morir nou migrants (sis eren nens) quan va bolcar la llanxa ràpida amb què es desplaçave­n des de Turquia. Cinc més van ser rescatats i n’hi ha un més de desaparegu­t.

Les xifres d’aquesta ruta s’han reduït dràsticame­nt comparat amb la gran crisi de fa tres anys, quan més de 857.000 persones van travessar Grècia a través de Turquia. Després de l’acord del 2016 entre Ankara i Brussel·les, aquesta ruta s’ha reduït molt, mal- grat que continua sent el segon punt d’entrada de migrants.

Per la zona espanyola, Salvament Marítim va rescatar 240 persones, distribuïd­es en onze embarcacio­ns a l’estret de Gibraltar. Tot i això, en una de les barques, amb 41 migrants, pel que sembla un d’ells es va ofegar. Ahir no se n’havia pogut recuperar el cos.

I avui serà un altre dia, en espera de noves embarcacio­ns. Tan bon punt millori el temps, es preveu que les màfies puguin augmentar el tràfic de persones.

Les xifres finals varien segons les fonts i són sempre provisiona­ls. L’ONU parla de 22.500 migrants, des de començamen­t d’any. L’Organitzac­ió Internacio­nal de les Migracions l’apuja a més de 32.000.

NAUFRAGI A L’EGEU

Nou migrants, sis d’ells nens, s’ofeguen de camí cap a Grècia

TAMBÉ A L’ESTRET

Salvament Marítim busca un jove que va caure d’una de les 11 llanxes intercepta­des

DESENES DE DESAPAREGU­TS

Poden haver mort seixanta persones més en l’embarcació que va sortir de Tunísia

 ?? TURKISH COAST GUARD COMMAND / EFE ?? Un guardacost­es turc busca un dels 15 migrants que anaven en una llanxa que es va enfonsar ahir a l’Egeu camí cap a Grècia
TURKISH COAST GUARD COMMAND / EFE Un guardacost­es turc busca un dels 15 migrants que anaven en una llanxa que es va enfonsar ahir a l’Egeu camí cap a Grècia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain