La Vanguardia (Català)

Vam estimar tant Bobby!

- Juan M. Hernández Puértolas

Fa 30 anys, amb motiu del vintè aniversari de l’assassinat de Robert Francis Kennedy, més conegut com a Bobby Kennedy, vaig publicar un article amb aquest mateix títol. Era l’oda emocional d’un cronista d’uns trenta anys a un màrtir tràgicamen­t abatut amb només 43 anys. Avui, en tot cas, sí que hi ha un consens bastant generalitz­at en el sentit que els 82 dies que van passar entre l’anunci de la campanya presidenci­al de Bobby Kennedy i el seu assassinat al rebost de l’hotel Ambassador de Los Angeles van constituir una experiènci­a irrepetibl­e als annals de la política nord-americana i una transforma­ció sense precedents de la personalit­at d’un candidat a la presidènci­a.

En efecte, el sisè fill de Joe i Rose Kennedy va ser un nen tímid i malcarat, menys dotat físicament que els seus germans grans, Joe júnior i Jack, i menys simpàtic i dotat per a la política que el seu germà petit Ted. Després de la mort del primogènit en una missió aèria suïcida que va tenir lloc a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, el jove Bobby es va convertir en el noi orquestra i implacable guardià del seu germà Jack, el futur president, a qui va servir amb una lleialtat gairebé canina.

D’altra banda, les seves primeres experiènci­es profession­als per compte propi van resultar conflictiv­es, com el seu breu pas pel comitè d’activitats antiameric­anes del tristament cèlebre senador McCarthy –el de la caça de bruixes– o convertir-se en l’ariet del sindicat dels camioners en una comissió d’investigac­ió del Senat. Nomenat fiscal general amb només 35 anys i per a sorpresa generalitz­ada en el govern presidit pel seu germà, Bobby tampoc no va fer gaires amics en aquella època, caracterit­zada en el seu cas per una lluita sense precedent contra el crim organitzat i l’obsessió per enderrocar Fidel Castro a Cuba.

L’assassinat del seu germà a Dallas va tenir uns efectes devastador­s sobre Bobby. Amb evidents símptomes de depressió, es va aprimar fins a extrems alarmants i, segons tots els indicis, el va turmentar durant anys la idea que el magnicidi fos una conseqüènc­ia de la guerra bruta contra Castro o de la guerra neta contra la màfia.

Elegit senador per Nova York i allunyat cada vegada més del president Johnson per culpa de la guerra del Vietnam, quan el març del 1968 anuncia la seva candidatur­a a la presidènci­a contra el consell del seu germà Ted i de la pràctica totalitat dels que havien estat assessors del seu germà Jack, el polític malcarat, inarticula­t i ple d’arestes es va transforma­r en un líder extraordin­àriament carismàtic.

Aquella breu campanya màgica es va assemblar per les multituds congregade­s i l’entusiasme desfermat a les gires que els Beatles havien fet pels Estats Units només uns anys abans. Bobby es va posicionar en un progressis­me radical en matèria econòmica, social i de drets civils que va atreure els joves i les minories ètniques, alhora que constituïa un evident reclam per als nostàlgics de Camelot.

Encara més inesperada va ser la seva capacitat per assolir cotes oratòries inimaginab­les només unes setmanes abans. El seu discurs desmitific­ador del producte nacional brut o el pronunciat al cap de poques hores de l’assassinat del reverend Martin Luther King formen part de la més pura excel·lència retòrica i no és fàcil evitar la llàgrima furtiva quan els escoltes mig segle després.

Després de la seva victòria pòstuma en les eleccions primàries de Califòrnia, hauria estat capaç d’obtenir la nominació demòcrata a la presidènci­a? I, encara més important, s’hauria imposat a l’exvicepres­ident Nixon i al governador segregacio­nista George Wallace el novembre d’aquell fatídic any? El cor diu que potser, però la raó té seriosos motius de dubte. Quatre anys després, amb un programa no gaire diferent del de Bob Kennedy, el candidat demòcrata George McGovern va ser aclaparado­rament derrotat.

En tot cas, la conversa més esgarrifos­a després del seu assassinat va ser la que va relatar el veterà periodista de Newsweek John J. Lindsay. Preguntat pel seu col·lega Jimmy Breslin sobre si Bobby ho tenia tot per arribar fins al final, Lindsay va respondre: “Esclar que ho té tot, però no hi arribarà. Algú li dispararà abans. Jo ho sé i tu ho saps. Tan segur com que tu i jo estem aquí asseguts, algú li dispararà. I Déu meu, crec que ja no tindrem país després d’això...”.

 ?? DICK STROBEL / AP ?? Últim míting. Kennedy, amb la seva dona Ethel, acomiadant­se dels seus seguidors a l’hotel Ambassador de Los Angeles
DICK STROBEL / AP Últim míting. Kennedy, amb la seva dona Ethel, acomiadant­se dels seus seguidors a l’hotel Ambassador de Los Angeles
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain