La Vanguardia (Català)

Trump, el magnànim

El president perdona diversos famosos amb condemnes per delictes semblants al Russiagate

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Al president Trump li agrada tenir l’última paraula i aconseguir una gratificac­ió immediata. En campanya va popularitz­ar que ell, fent petar els dits, decidia destins.

La seva trajectòri­a és una demostraci­ó de la seva creença en déu. En el déu que ell es considera. Va fer fama i fortuna amb l’“estàs acomiadat”. La seva expressió servia per fer fora els concursant­s del paradís del seu programa de tele realitat i humiliar-los. Perdedors.

Una vegada ha portat el seu xou a la Casa Blanca, Trump mostra una predilecci­ó per una altra expressió encara més inspirada en el summe faedor i en la seva magnanimit­at: –Jo et perdono. Això sí, sempre adreçada a gent d’idees i obres –no s’ha de menysprear la dada– similars a les seves. Oblideu-vos dels pobres, perquè d’ells no serà el regne del cel.

Consellers i analistes coincideix­en a assenyalar que Trump es delecta amb el poder d’absolució que li confereix el càrrec. “Telegrafia que està al control de tot, incloent-hi el Departamen­t de Justícia. És la seva versió de puc fer el que vulgui i ningú em para”, va dir a The New York

Times la biògrafa Gwenda Blair. La manera i amb qui ho està fent servir està provocant consternac­ió fora del seu àmbit de hooligans. Cal no oblidar que arrossega l’ombra de la sospita, encarnada pel fiscal especial Robert Mueller, que investiga la possible ajuda del Kremlin a la seva campanya electoral.

Davant el Russiagate, i a més d’arremetre contra l’assumpte al seu Twitter –“cacera de bruixes!”–, també replica amb uns actes de pietat que diuen molt més que els micromissa­tges a la seva xarxa social.

“Trump rebaixa la gravetat de la corrupció política” o “Trump s’enfronta al sistema de justícia” són alguns dels titulars que van aparèixer després de comunicar dijous passat el perdó a Dinesh D’Souza, un dels portaveus de la dreta dura, amb una mania especial contra Obama. En un dels seus tuits, va penjar la foto de l’anterior president fent-se una

selfie al despatx oval: “Treu el nen del gueto... mira aquest vulgar home exhibint la seva matèria mentre Amèrica s’encongeix de vergonya”. D’Sousa es va declarar culpable de violar les normes de finançamen­t electoral i va ser condemnat a cinc anys en llibertat vigilada. Evidentmen­t, després va proclamar que era una revenja d’Obama, a qui juntament amb Hillary Clinton, va utilitzar en un documental on els va acusar de tota mena de crims. Va ser un èxit entre els conservado­rs.

El tema va créixer perquè, en una conversa amb periodiste­s, Trump va mostrar disposició a la indulgènci­a amb Rod Blagojevic­h, exgovernad­or demòcrata d’Illinois, convicte i complint 14 anys de presó per, entre altres coses, provar de vendre “l’escó” al Senat que va deixar vacant Obama. Un altre perdó que va dir plantejar-se seria el de Martha Stewart, cuinera, dissenyado­ra i personatge televisiu, condemnada per obstrucció judicial.

Els tres sumaris els van instruir James Comey, exdirector de l’FBI, o gent del seu entorn, que el president ha repudiat.

Tot sona molt Trump, en la línia amb la clemència que va tenir amb Scooter Libby, ajudant de l’exvicepres­ident Dick Cheney, o amb el xèrif Joe Arpaio, que va desatendre el Tribunal Suprem i va continuar perseguint immigrants.

Per acabar-ho d’adobar, aquest cap de setmana va transcendi­r que els advocats del president van lliurar un informe secret a Mueller. En aquest document afirmen que Trump té potestat per no declarar i que no se li pot imputar obstrucció a l’FBI en la prova del Russiagate perquè ell gaudeix de “complet control” en les causes federals.

Rudy Giuliani, lletrat de Trump, va argumentar ahir als platós que el seu patrocinat disposa de poders constituci­onals respecte a les indagacion­s de Mueller i, per descomptat per “perdonar-se a ell mateix”.

Giuliani diu que el president té poder sobre el cas de col·lusió electoral i per perdonar-se a ell mateix

 ?? RALPH FRESO / AFP ?? Perdonat per Trump, el xèrif Arpaio, terror dels immigrants, ara aspira a ser senador per Arizona
RALPH FRESO / AFP Perdonat per Trump, el xèrif Arpaio, terror dels immigrants, ara aspira a ser senador per Arizona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain