La Vanguardia (Català)

Maduro allibera desenes de presos polítics per netejar la seva imatge

El règim veneçolà manté centenars d’opositors empresonat­s

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Amb l’ horitzó intern institucio­nal ment aclarit després dela victòria a les recents i discutides eleccions presidenci­als, el règim chavista mira de congraciar-se amb l’hostil front extern alliberant presos polítics. El Tribunal Suprem ha anunciat des de divendres l’excarcerac­ió de 79 persones, i el fiscal general, Tarek William Saab, va avançar més alliberame­nts per a aquesta setmana. Tot i això, l’oenagé Foro Penal assegurava que no tots es poden considerar detinguts per causes polítiques, i alertava que la llibertat d’alguns d’ells encara no s’havia fet efectiva al tancament d’aquesta edició.

Alfredo Romero, president de Foro Penal –que des de fa anys lluita jurídicame­nt pels drets dels opositors–, indicava aquest cap de setmana que “tots els altres són persones que no estan en cap llista de presos polítics i que, efectivame­nt, pels delictes comesos i per les causes, són presos comuns”. Romero, que aquests dies ha monitorat cadascun dels casos, explicava, a més, que a les llistes facilitade­s per la fiscalia hi havia tres dones que ja feia mesos que estaven en llibertat i que dos opositors més encara no havien estat efectivame­nt alliberats tot i figurar a la nòmina oficial.

Tampoc no ha estat alliberat Leopoldo López, el pres polític més emblemàtic, que compleix un arrest domiciliar­i a la seva casa de la capital veneçolana.

Les excarcerac­ions van tenir lloc en dos grups: divendres van ser alliberats 39 presos i dissabte, els 40 restants. Tots van quedar amb mesures cautelars, com ara presentar-se cada 30 dies davant les autoritats o la prohibició de sortir del país o de manifestar opinions en públic. Abans d’aquests alliberame­nts, Foro Penal afirmava que a Veneçuela hi havia 357 presos polítics –12 menors d’edat inclosos– i més de 7.000 opositors processats o excarcerat­s amb mesures cautelars.

Les 79 persones que el govern assegura que ha deixat en llibertat eren a les presons de Ramo Verde, 26 de Julio, Tocuyito, Uribana i a les cel·les d’El Helicoide, una altra de les tètriques seus del Sebin, el servei d’intel·ligència del règim, on va tenir lloc un motí poc abans de les eleccions del 20 de maig i on estava empresonat el missioner mormó dels Estats Units Joshua Holt, detingut el 2016 acusat d’espionatge i alliberat poc després dels comicis.

Formalment, les excarcerac­ions van ser impulsades per la chavista Comissió de la Veritat de l’Assemblea Nacional Constituen­t (ANC), la cambra que suplanta el parlament de majoria opositora, i són conseqüènc­ia de la crida al diàleg i la “reconcilia­ció nacional” anunciats pel president Nicolás Maduro després de la seva reelecció no reconeguda per la comunitat internacio­nal. Tot i això, l’opositora Mesa de la Unitat Democràtic­a (MUD) assegura que no ha negociat els alliberame­nts.

El president de Veneçuela fa aquest pas després que la seva reelecció no tingui suport internacio­nal

 ?? CRISTIAN HERNÁNDEZ / EFE ?? Retrobamen­t Un grup de familiars de presos polítics, rebent dissabte passat els seus parents acabats d’alliberar, just després que baixessin de l’autobús que els havia portat fins al centre de Caracas
CRISTIAN HERNÁNDEZ / EFE Retrobamen­t Un grup de familiars de presos polítics, rebent dissabte passat els seus parents acabats d’alliberar, just després que baixessin de l’autobús que els havia portat fins al centre de Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain