La Vanguardia (Català)

La dreta antiimmigr­atòria guanya a Eslovènia però sense prou majoria

- LIUBLIANA Redacció i agències

El Partit Democràtic d’Eslovènia, una força conservado­ra i oposada a la immigració, va guanyar ahir per un marge ampli les eleccions legislativ­es a Eslovènia, amb més d’un 90% dels vots ja escrutats.

El partit està dirigit per l’ex-primer ministre Janez Jansa i el triomf no li garanteix el poder. No arriba a la majoria absoluta i durant la campanya cap dels rivals no s’ha avingut a pactar amb ell.

En segon lloc, i amb més probabilit­ats de formar una aliança de govern, hi ha el líder del centre esquerra, Marjan Sarec. El vot, en tot cas, ha estat molt fragmentat. A les eleccions s’hi presentave­n 25 partits i, segons els resultats preliminar­s, nou entraran al Parlament.

El Partit Democràtic va obtenir al voltant del 25% dels vots i la llista de Marjan Sarec, un 12,5%. La diferència és notable, cosa que obligarà Sarec a buscar, almenys, el suport de dos partits més. Tot indicava que la participac­ió amb prou feines hauria superat el 50%.

Jansa, que ha estat dues vegades primer ministre, admet que la seva línia dura contra la immigració l’ha aïllat de la resta de formacions polítiques. Eslovènia és un petit país balcànic, conservado­r dels seus costums, però també tolerant, on no ha caigut bé que Jansa sigui un aliat polític del primer ministre hongarès, el nacionalis­ta Víktor Orban, i com ell, defensi que els diners que s’utilitzen per acollir els immigrants es destinin a les forces armades. Jansa va fer campanya amb un lema copiat de Donald Trump: “Eslovènia primer”. Tota una picada d’ullet, així mateix, a la primera dama dels Estats Units, Melania Trump, que és eslovena.

La immigració, en tot cas, no és un problema tan greu a Eslovènia. Sí que ho va ser el 2015, quan mig milió de persones van travessar aquest país de dos milions d’habitants en direcció al nord d’Europa. Però molt pocs d’aquest immigrants es van quedar.

Qui s’ha estavellat a les urnes ha estat l’actual primer ministre, Miro Cerar, tot i que l’economia va molt bé, amb un creixement previst per a aquest any d’un 5,1%. Tot i això, la malmesa sanitat pública i la debilitat del sistema de pensions –conseqüènc­ia de l’austeritat imposada per Brussel·les– li ha passat factura.

“Vull canvis a millor, especialme­nt en el sector sanitari i en la justícia”, va declarar a l’agència Reuters una mestra jubilada. “M’ha decebut molt l’actual govern i per això no els he votat”. Prova d’aquest malestar és que Cerar rondava ahir a la nit només un 10% dels vots.

Gairebé empatats amb el centrista Cerar hi havia tant el partit de L’Esquerra com els socialdemò­crates. És possible que una coalició del centre esquerra obtingui una majoria dels 90 escons del Parlament. Jansa, però, com a guanyador de les eleccions, tindrà prioritat per formar govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain