La Vanguardia (Català)

Resistènci­a popular

- CARLES CASTRO Barcelona

Albert Rivera té pressa. Tenia pressa abans de la moció de censura i segurament té més pressa ara. L’últim sondeig del CIS aplicava una laboriosa cuina per reconverti­r el seu avantatge de quatre punts en vot declarat sobre el PP en un marge de dos punts a favor dels populars en l’estimació final. I la projecció en escons d’aquella correlació deixava Cs encara molt lluny del PP: a uns 20 diputats de distància (vegeu el gràfic). Tot i això, altres sondejos han situat Cs com el primer partit en vots i escons, i a una distància de més de 30 diputats sobre el PP.

Ara bé, totes aquestes projeccion­s es produïen a més de dos anys de les eleccions generals i abans del relleu d’un Govern agònic. I es basaven en una taxa d’indecisos molt alta, que afectava sobretot els votants del PP i el PSOE. Per tant, l’avantatge actual de Rivera podria accentuar-se en el futur, però també reduirse, ja que comparteix­en amb els populars l’oposició al nou Govern socialista. A més, una victòria clara de Cs exigeix un enorme transvasam­ent de vots des del PP (per sobre del 20% dels antics votants populars, que és la taxa de transferèn­cia que registren alguns sondejos). I tot i que el relleu generacion­al afavoreix les expectativ­es de Cs, el seu triomf exigeix penetrar en el nucli dur dels actuals votants del PP, sobretot entre els més grans de 60 anys.

Tot i així, la pressa de Rivera s’explica pel temor que una eventual recuperaci­ó del PP durant el que queda de legislatur­a desemboqui finalment en un empat entre les dues forces per falta de prou decantació.

L’últim sondeig del CIS, abans de la moció, deixava Ciutadans a més de 20 diputats de distància del PP

I el problema de l’empat en vots (o d’un avantatge de Cs inferior a tres punts) és que la distribuci­ó territoria­l del sufragi encara donaria més escons (fins a 15) als populars, que –a falta de veure l’evolució del PSOE al Govern– continuari­en com a primera força al Congrés i, per això, amb més legitimita­t per presidir una eventual coalició de centre dreta. De fet, la correlació del CIS brindaria la victòria a Cs en tres províncies i un teòric empat amb el PP l’hi donaria en sis.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain