La Vanguardia (Català)

El dilema del PSC

Els socialiste­s catalans busquen la fórmula per tenir un pes important en el nou Govern sense afeblir-se a Catalunya

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Els telèfons del reduït però fidel equip de Miquel Iceta van començar a sonar sense pausa dijous a la tarda, poc després que el portaveu del PNB, Aitor Esteban, anunciés amb les suaus formes jesuítique­s de la Universita­t de Deusto, on durant anys ha impartit classes de dret constituci­onal, l’estocada mortal dels nacionalis­tes bascos a Mariano Rajoy.

Després d’uns minuts de certa incredulit­at per l’ensorramen­t del marianisme, es van desencaden­ar les càbales i els rumors respecte a la composició del nou govern de Pedro Sánchez. I en gairebé tots els comentaris, fins i tot entre el grup parlamenta­ri del PSOE, apareixia destacat el nom d’Iceta, amb experiènci­a com a lampista monclovita en el govern de Felipe González, per exercir de ministre català amb majúscules, l’enllaç i el guia del nou president del govern a l’intricat laberint polític de Catalunya.

Tant en aquells primers moments de fervor socialista per la victòria de la moció, com en les últimes hores, des del PSC la resposta és que Iceta difícilmen­t abandonarà Catalunya i escapçarà el partit al Parlament en un moment en què l’independen­tisme reprèn el control del Govern de la Generalita­t.

El PSC s’enfronta al dilema d’integrar-se i tenir un pes decisiu en el nou govern central sense descapital­itzar-se.

“Seria un moviment molt arriscat, desmuntari­a el partit al Parlament”, assenyalen fonts socialiste­s que, a més, sostenen que Iceta pot exercir sense moure’s de Barcelona un paper determinan­t en l’etapa de diàleg que vol obrir el president socialista.

Amb tot, assenyalen fonts del PSC, la decisió final està només en mans d’Iceta i de Sánchez, per la qual cosa no es pot descartar res.

És diferent la situació de la diputada al Congrés Meritxell Batet, amb molts números per tenir una cartera en l’imminent executiu de Sánchez. Professora de dret constituci­onal, Batet va ser al nucli dur del secretari general del PSOE en la seva primera etapa i va formar part de l’equip negociador del pacte de l’Abraçada, l’acord de govern que Sánchez va firmar amb Albert Rivera el febrer del 2016 i que no va prosperar pel vot contrari de Podem. Batet, de tarannà moderat, reflexiu i dialogant, ha estat a tots els equips negociador­s de Sánchez i ara participa discretame­nt en el procés de traspàs de poders d’un dels ministeris.

Establerta a Madrid, la incorporac­ió de Batet al govern de Pedro Sánchez seria molt còmoda per al PSC. I és que l’incert futur de l’executiu socialista, el dubte de si haurà de convocar eleccions d’aquí pocs mesos o aconseguir­à esgotar els dos anys de legislatur­a –“pot ser un govern molt provisiona­l”–, és un altre dels elements que condiciona el PSC a la hora de decidir com hi participa.

Aquest és el cas, per exemple, de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, una de les veus del socialisme català més escoltades i respectade­s al si del PSOE. L’entorn de Marín descarta el seu salt a Madrid per no posar en perill en els comicis municipals del 2019 l’alcaldia de la segona ciutat de Catalunya, on té una dura pugna amb Ciutadans.

La travessa de noms també afecta càrrecs intermedis. El diputat del PSC i exsecretar­i d’organitzac­ió José Zaragoza –un dels cervells de la campanya de Sánchez a Catalunya en les primàries– podria ocupar una secretaria d’Estat o fins i tot la Delegació del Govern a Catalunya: un càrrec amb un fort pes simbòlic que, també, podria tornar a ocupar Joan Rangel.

Gairebé descartada la incorporac­ió d’Iceta, la diputada Meritxell Batet emergeix com a possible ministra

 ?? NAZARET ROMERO / ACN ?? El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al Cercle d’Economia
NAZARET ROMERO / ACN El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al Cercle d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain