La Vanguardia (Català)

El nou Govern demana a Sánchez “solucions” per a Catalunya

Els consellers confien a obrir una etapa productiva amb Madrid

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Diàleg, diàleg i diàleg, tot i que això també vol dir negociació, segons es va ocupar de recordar ahir a la nit el president de la Generalita­t, Quim Torra. Aquest és el mantra del nou Govern de la Generalita­t. Amb els càrrecs acabats d’estrenar, els consellers es comencen a fer sentir i a deixar-se veure pel territori amb l’objectiu de recuperar el terreny perdut durant els més de set mesos d’intervenci­ó de l’autogovern, i l’esperança posada en què el relleu ministeria­l que implica el nou executiu de Pedro Sánchez permeti restablir ponts institucio­nals. Les apel·lacions al nou president del Govern central perquè faci un gest que demostri l’obertura d’una nova etapa en la seva relació amb Catalunya van ser constants per part dels consellers en les seves primeres intervenci­ons públiques. El mateix president Torra va anar més enllà i en la seva primera entrevista institucio­nal a TV3 va assenyalar que la situació d’“excepció” que viu Catalunya requereix “solucions” i no tan sols gestos. També va afirmar que quan aconseguei­xi parlar amb Sánchez li preguntarà “quina és la seva posició sobre el respecte a la llibertat d’expressió, sobre les lleis suspeses pel TC i sobre l’autodeterm­inació de Catalunya”. I va assegurar que farà tots els possibles perquè “el diàleg i la negociació prosperin”. Així mateix, i preguntat sobre la proposta d’un nou Estatut que va formular la setmana passada el Cercle d’Economia, Torra va subratllar que “tornar a l’Estatut no és una possibilit­at”, per bé que va celebrar que es presentin propostes i va demanar als empresaris catalans “un punt de lideratge”. Paral·lelament, Torra va cenyir l’estratègia del nou Govern en la “restitució” de l’autogovern i en la recerca d’“oportunita­ts” per avançar “en la constituci­ó” de la república. En aquest sentit, es va reafirmar en el referèndum de l’1 d’octubre com a punt de partida, tot i que va admetre que “l’octubre passat el Govern podia haver fet les coses d’una altra manera”. Això sí, va reiterar que a Espanya “no hi ha justícia com s’entén en un país democràtic”.

Al seu torn, el vicepresid­ent de la Generalita­t i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va reclamar al president del govern espanyol que faci gestos per solucionar la situació a Catalunya. “Si Sánchez vol resoldre aquest conflicte políticame­nt, que emeti senyals. Seran tingudes en compte”, va dir en una entrevista d’El Periódico. “Sánchez té l’oportunita­t d’obrir una nova etapa, però es necessita sentit d’Estat”, va argumentar el successor de Junqueras, que, no obstant això, admet que no està “especialme­nt esperançat” amb els passos que pugui fer el nou president i va alertar del risc d’un “conflicte crònic”. I en la mateixa línia es va manifestar el president del Parlament, Roger Torrent, que des de Catalunya Ràdio va demanar al govern central “que demostri que té força per obrir vies de diàleg per resoldre políticame­nt la situació a Catalunya”.

Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, Ernest Maragall, es va mostrar convençut que la moció de censura a Rajoy ha obert la porta “a la possibilit­at d’una Espanya diferent” i que està en mans de Sánchez fer-ho possible. “El nou president ha de decidir si actuarà de manera coherent amb l’Espanya plural que ha fet caure Rajoy o ell mateix caurà en els vicis més que coneguts. El termòmetre del nou govern espanyol serà el tracte als nostres presoners i exiliats”, va afirmar Maragall a RAC1. El nou conseller, que substituei­x en el càrrec Raül Romeva, va assegurar que durant el seu mandat “la presència de Catalunya al món augmentarà en eficàcia, en representa­ció i en resultat”. A la mateixa emissora, el conseller de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, va explicitar que vol obrir una “etapa nova” amb el futur ministre del ram que “tindrà una pàgina en blanc per començar a escriure recte”, respecte als temes pendents a Catalunya. I la consellera de Justícia, Ester Capella, també espera gestos del govern de Sánchez que obrin una etapa de diàleg i va considerar que seria adequat l’acostament dels presos sobiranist­es a presons catalanes. En aquesta mateixa línia, la consellera d’Agricultur­a, Ramaderia, Pesca i Alimentaci­ó, Teresa Jordà, va recordar que l’independen­tisme sempre ha estat disposat a dialogar: “Veurem si Pedro Sánchez ho està”. Finalment, el primer acte del conseller d’Ensenyamen­t, Josep Bargalló, va ser participar en una concentrac­ió a favor de l’escola catalana i en suport als professors investigat­s organitzad­a per la plataforma 9 de Palau, de Sant Andreu de la Barca.

El president Torra avisa que “diàleg és negociació” i que tornar a la via estatutàri­a “no és una possibilit­at”

 ?? JÚLIA PÉREZ / ACN ?? El president de la Generalita­t, Quim Torra, durant la seva visita d’ahir a la Patum de Berga
JÚLIA PÉREZ / ACN El president de la Generalita­t, Quim Torra, durant la seva visita d’ahir a la Patum de Berga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain