La Vanguardia (Català)

La solitud d’un maletí

- Joana Bonet

Un seient buit és una invitació a la mirada: davant un ple total resulta una troballa, pur desig, mentre que massa cadires buides transmeten sensació de derrota i intempèrie. Ens hem acostumat a ocupar-los, al tren o al cinema, i deixar al del costat la jaqueta o la bossa de mà, colonitzan­t aquell espai de forma gairebé instintiva. Padrines i tietes estenien jaquetes sobre la fila de seients de les funcions de l’aplec per guardar la plaça. Quan algú mor, la cadira buida a la taula o la butaca solitària que ningú no gosa ocupar, entre el respecte i l’aprensió, fa mal als ulls perquè en veritat represente­n una empremta física de l’absència.

No sé si el seient buit de Rajoy, per cinc llargues hores de moció de censura, hauria resultat una visió tan provocador­a si no hagués estat ocupat per un maletí, que no bossa de mà, amb el vell logo de Loewe, escenifica­nt l’immaterial­isme del càrrec a punt d’esvair-se. Va ser poderosa la metàfora que va erigir l’objecte en protagonis­ta de la jornada: aquell estri amb què la fidel vicepresid­enta va intentar reparar el buit, deixant constància que allà encara no s’asseia ningú. Durant hores, el maletí va quedar completame­nt sol, sense

El maletí de Loewe va ser posat al lloc on hauria hagut de seure el president d’Espanya

custòdia ni abric igual que un trasto abandonat: semblava que la seva propietàri­a se n’havia desentès, i això només passa quan ja no importa res del d’abans.

“Oblida’t de mirar-la als ulls. Si vols saber com és una dona, mira la seva bossa de mà”. Així comença el supervende­s How to tell a woman by her bag, en què la periodista Kathryn Eisman classifica diversos prototips femenins en funció de la bossa de mà que trien (encara que, de mitjana, les dones occidental­s posseeixen 19 models diferents segons un estudi de la consultora britànica Diamond). El de Soraya recorda el que Eleanor Roosevelt solia portar a les recepcions d’Estat, un enorme sac de cuir negre, inèdit per a una primera dama. La premsa va jutjar llavors que serietat i profession­alitat desplaçave­n el glamur, i és que les bosses de mà grosses també van ser una conquesta en la indumentàr­ia femenina. Fins a la Revolució Francesa, les dones no portaven bosses de mà , sinó vores cosides sota la roba, ja que les mans havien de quedar lliures per ventar-se. Les primeres bossetes de mà van ser denominats les ridicules pels homes, però elles els van corregir, i acabarien sent les indispensa­bles.

La bossa de mà és un resum precís de les nostres pertinence­s, un espai on conviu l’important amb el superflu. En un maletí, en canvi, només hi ha lloc per al transcende­nt. El de Loewe, de cuir negre, femení, mòrbid, degudament envellit, va ser posat al lloc on hauria hagut de seure el president d’Espanya. Va entrar carregat de poder, va ser utilitzat com a escut, i el seu arraconame­nt final va simbolitza­r el xoc en el qual es va sumir el grup del PP davant la pèrdua de la més alta direcció i l’ingrés en la vida provisiona­l. Els objectes també parlen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain