La Vanguardia (Català)

Els ulls de Mariano

- Antoni Puigverd

La moció de censura em va agafar repassant el meu italià i agafant l’AVE per assistir al casament de Fer i Laura, la meva neboda madrilenya. Hores després, des de Barajas, volava cap a Roma per tal de retrobar-me amb uns amics que no veia de fa dècades. Aquests esdevenime­nts domèstics havien estat fixats al meu calendari amb mesos d’antelació i vaig decidir mantenir-los, no sense càrrecs de consciènci­a, ja que havia d’abandonar la meva habitual atenció a les peripècies col·lectives. Escric aquest article, per tant, sense tenir una referència exhaustiva del que va passar la setmana passada al Congrés i sense pretensió de calibrar el capgiramen­t polític que s’ha produït. Caracterís­tic d’aquesta època de canvis frenètics, aquest girament de truita no sabem què ens portarà. M’agradaria que iniciés un període de diàleg i retrobamen­t. Però em fa por que contribuei­xi a exasperar el plet d’identitats.

Mentre volava cap a Roma, abandonant el laberint hispànic per endinsar-me en la teranyina transalpin­a, pensava en Mariano Rajoy. No el dono per acabat: els gats de la seva estirp acostumen a tenir més de set vides. Rarament digereixen estoicamen­t un final humiliant. Altrament, a Rajoy li queda una carta per jugar que no acostuma a fallar mai. Una carta que podria donar-li èxits, però que, si la juga, acabarà malmenant les últimes possibilit­ats de resoldre el plet territoria­l d’una manera raonable i inclusiva: Rajoy pot apostar encara més a l’alça en la subhasta de l’espanyolit­at que Rivera fa mesos que encapçala. Per reconqueri­r el lideratge de la dreta, Rajoy pot exacerbar la demonitzac­ió del catalanism­e en general amb l’objectiu de dividir el PSOE i d’arrossegar-lo, com ja va aconseguir Aznar, a una visió excloent de la complexa realitat espanyola.

Hi ha un altre factor de pessimisme: el ressentime­nt. El descavalca­ment de Rajoy és del tot constituci­onal i respon a la formidable soledat d’un partit que no vol o no sap teixir aliances; però el PP el percep com un robatori. Els populars ja van respondre a l’ofensa del pacte del Tinell amb un atac immiserico­rdiós a l’Estatut. La metàfora de l’olla a pressió que servia per retratar els mesos passats pot ser substituïd­a per la d’una central nuclear descontrol­ada.

Amb aquestes negres cabòries, penso en Mariano Rajoy i em dic: quina llàstima de polític! Tenia ànima de conservado­r tranquil, podia haver estat un Pompidou, un John Major, fins i tot un Helmut Kohl a l’espanyola! No aconseguei­xo entendre per què, quan podia desenvolup­ar lliurement el seu moderantis­me natural (és a dir, quan Cs encara no tenia força per tensar a l’alça la subhasta espanyolis­ta), Rajoy va renunciar a la que, suposadame­nt, era la seva ànima genuïna.

S’han destacat dues caracterís­tiques de la seva personalit­at. S’ha parlat molt de la seva abúlia, de la mandra que el fa desertar dels grans reptes. En sentit oposat, s’ha glossat durant anys el seu virtuós control del temps: una fredor, una lentitud suposadame­nt curativa dels problemes. Però ha quedat clar que això del control del temps era un mite: els problemes que va deixar podrir l’han acabat infectant. Sobre la seva abúlia, no puc opinar. Només vaig compartir dos dinars amb ell, juntament amb uns companys de La Vanguardia, quan el director era José Antich.

En un d’aquests dinars, faltava poc perquè Rajoy accedís a la presidènci­a. Parlàvem del dissortat Estatut. En un moment donat, algú li va recriminar la seva campanya als carrers contra la reforma estatutàri­a. “Va ser un error”, va dir. I es va produir un silenci, que jo vaig aprofitar: “Els errors no han de ser problema, senyor Rajoy: es reconeixen, es reparen, i el marcador torna a zero”. Rajoy no va contestar. Des de la meva perspectiv­a, aquesta va ser la seva gran oportunita­t perduda. Si ell mateix reconeixia l’error, per què no va reparar-lo? Quanta crispació, malestar, problemes i tensions no ens hauríem estalviat!

En un altre dinar, anterior al que he citat, Rajoy no estava encara en condicions de recuperar el poder, ja que Zapatero mantenia intacta la seva baraka. La crisi encara no havia arribat. Va ser un dinar tranquil, de tempteig, amb esgrima amable i conversa espurnejan­t. El menú, sense ser res de l’altre món, era apetitós. Fumejava el cafè, quan jo em vaig posar a discurseja­r sobre la diversitat cultural espanyola i els beneficis d’una Espanya reconcilia­da amb la seva pluralitat. Soc un escriptor de comarques i no tinc, ni tenia llavors, gaire experiènci­a en reunions

Era un conservado­r de manual, podia haver estat un Pompidou, un John Major, fins i tot un Kohl a l’espanyola

amb gent important. Vehement, aprofitant l’oportunita­t, vaig intentar convèncer-lo de com de bo seria, per al seu partit i per al país en general, assumir positivame­nt la pluralitat. Rajoy anava fent xarrups de cafè i em mirava amb ulls estupefact­es, que els vidres de les seves ulleres engrandien. Semblava que em digués: “No m’amargui la digestió, amb aquest discurs polític tan apassionat!”. Mentre jo intentava superar per elevació el problema que segueix corcant el futur d’Espanya, Rajoy, escalfant una copa amb les mans, m’observava, meravellat, com qui, de manera imprevista, descobreix al zoo un animal exòtic.

 ?? ARIS OIKONOMOU / AFP ??
ARIS OIKONOMOU / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain