La Vanguardia (Català)

No podem esperar més

- Josep Miró i Ardèvol

Vivim immersos en una acumulació de crisis polítiques que danyen l’economia, i que contribuir­an a enfonsar-nos si es consuma l’esclat del sud d’Europa. Vaig escriure sobre les seves causes profundes el 2014 a La societat desvincula­da. Sobre ella cavalquem cap al desastre. És la societat en què sota el mantra de la tolerància creix la desigualta­t, la xenofòbia, la fragmentac­ió social, i l’independen­tisme concebut com l’hiperbé. No hi ha sortida sense una gran regeneraci­ó social i de les institucio­ns polítiques, que són vitals per a assolir-la.

I aquesta regeneraci­ó clama a les institucio­ns catalanes perquè surtin del seu bucle bombolla i afrontin la realitat de les crisis que ens envolten. Necessitem respostes. Unes lligades a qüestions decisives i urgents com la negociació del finançamen­t, i l’avaluació de l’impacte del Brexit. D’altres perquè incideixen sobre la nostra estructura profunda, com la recuperaci­ó del valor del llegat de l’autogovern, el de la Mancomunit­at, Macià, Tarradella­s, la reconstruc­ció pujoliana, i les aportacion­s de Maragall i Montilla. Una recuperaci­ó que incorpora l’enfortimen­t del catalanism­e, capaç de combinar grans ideals amb bons resultats per a la vida quotidiana, juntament amb el valor de la llengua i de l’alta cultura catalana, de la tradició, de l’obra popular, de les seves arrels cristianes, i del castellà com a llengua compartida que aporta un vigor cultural extraordin­ari.

És vital construir la concòrdia entre els ciutadans de Catalunya per principi polític i perquè sense ella som massa febles.

Recobrem el respecte per la llei, pels cànons, i les institucio­ns polítiques, concebudes com a eficients i inclusives, amb capacitat d’integrar els dissentime­nts i afrontar els grans reptes. Refem la nostra ètica de la virtut per superar l’actual anomia i caos moral, integrant-hi el valor inclusiu i assertiu del fet religiós.

Necessitem una política social i econòmica centrada en la construcci­ó de la cohesió social i la igualtat d’oportunita­ts, la resolució de les necessitat­s vitals, habitatge, treball, formació, de molts compatriot­es. En aquesta transforma­ció la família i la maternitat són fonamental­s perquè creen amor i generen prosperita­t. Tot això requereix la superació del gran repte: la millora urgent de la productivi­tat.

Si no assumim aquest camí, ens destruirem i ens aplanaran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain