La Vanguardia (Català)

Acusat un banquer per apropiar-se d’un milió d’euros d’una família

- Barcelona

L’Audiència de Barcelona jutjarà un banquer que està acusat d’apropiar-se de les inversions de set membres d’una família, que li retreuen la pèrdua d’un milió d’euros. La fiscal exigeix vuit anys de presó i l’imputat al·lega que és innocent i que els seus clients volien invertir diner negre.

Els escrits que estan en la causa reflecteix­en com els diners poden posar fi a l’amistat. L’acusat era responsabl­e de clients del BNP a Barcelona i es va jubilar l’any 2000, tot i que va continuar gestionant una cartera d’inversions. Des de l’any 1996 fins al 2013 va dirigir les compres d’actius de set membres d’una mateixa família, amb els quals es veia amb assiduïtat, fins i tot anaven a dinar i els feia obsequis. Tot va anar bé fins que els seus clients van reclamar els diners i van dir que no hi eren, per la qual cosa el van denunciar davant els tribunals per mitjà de la lletrada Eulàlia Puig, del despatx Molins. El jutjat d’instrucció 16 es va encarregar de l’afer i ara ha dictat un acte que porta al banc dels acusats l’intermedia­ri financer.

Segons la versió que consta en l’escrit de qualificac­ió dels perjudicat­s, que coincideix en els arguments essencials amb el fiscal, el banquer va oferir a la família inversions en una modalitat de deute públic que oferia grans beneficis. Les aportacion­s, segons aquesta versió, havien de ser sempre en efectiu, i a canvi lliurava resguards del banc. Quan vencien els comunicava que tornava a comprar els mateixos fons.

Periòdicam­ent, el banquer els pagava interessos per la cartera, però el problema és que la família i la Fiscalia asseguren que el capital no els ha estat tornat; és més, que les presumptes inversions ni tan sols van existir: que simplement es va quedar els diners i només de tant en tant els anava lliurant suposats guanys. La fiscal li imputa haver actuat amb un “ànim d’il·lícit benefici”, i demana

El fiscal exigeix vuit anys de presó i l’imputat al·lega que és innocent i que els clients volien invertir diner negre

per a ell vuit anys pels presumptes delictes d’apropiació indeguda i falsedat en document; mentre que l’acusació particular exigeix sis anys. El total del perjudici és de 1.200.000 euros.

En canvi, el banquer ho nega, i diu que en realitat només li van lliurar 519.000 euros, que ha tornat. La seva versió és que van ser els seus clients els que li van exigir lliurar-li diners en efectiu, per invertir-los en productes financers d’alta rendibilit­at però que no deixessin rastre fiscal; o sigui, que li donaven diner negre per fer-lo aflorar. En el seu escrit de defensa argumenta que no ha comès cap delicte i mostra la seva “sorpresa” davant el fet que els seus clients diguessin que no sabien on eren els diners i que no coneixien les operacions que obtenia el seu capital, ja que els tenia al dia del que anava fent amb les inversions. Però és que els bitllets fulminen les amistats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain