La Vanguardia (Català)

Les primeres càmeres i Taser s’usaran a Girona aquest mes

Els Mossos disposaran d’unes noves eines que serviran per millorar l’actuació policial i guanyar en transparèn­cia

- Barcelona

Esperant t’hi pots florir, diu la dita popular; i tot a la Conselleri­a d’Interior i l’administra­ció catalana en general ha anat a una velocitat 155 vegades més lenta del que és habitual els últims mesos. En aquest context polític s’entén que fins a la setmana passada els Mossos d’Esquadra no hagin tingut totes les autoritzac­ions necessàrie­s per arrencar amb el projecte de les pistoles elèctrique­s i els dispositiu­s d’enregistra­ment que les acompanyen.

Ara sí, ara ja es pot explicar oficialmen­t que aquest mes de juny començarà un període de proves per comprovar que els dispositiu­s d’enregistra­ment funcionen i que els caps de torn i responsabl­es de l’Arro (mossos de seguretat ciutadana) que els tocarà ser els primers a provar-les, s’adapten al nou instrument sense complicaci­ons. Cal recordar que tot el programa de posada en marxa de les pistoles elèctrique­s, conegudes popularmen­t com a Taser, i les càmeres, ja es va endarrerir per un error en el concurs d’adjudicaci­ó dels dispositiu­s d’enregistra­ment. El model guanyador no va sincronitz­at amb la nova pistola i requereix que el policia el posi en funcioname­nt manualment pitjant un botó.

Durant uns quants dies, els caps de torn de Blanes, Girona, Figueres i dos comandamen­ts de l’Arro de Girona sortiran a patrullar amb els dispositiu­s d’enregistra­ment a la solapa dels uniformes. Sense pistola elèctrica, de moment. Ells decidiran quines situacions, a parer seu compromete­dores, requereixe­n de ser gravades. I, el més important, es comprovarà de quina manera funciona el complex sistema informàtic que s’ha instal·lat per abocar les imatges, emmagatzem­ar-les en un servidor central de la policia catalana i garantir que siguin inalterabl­es.

L’últim tràmit –i el més important– que han superat aquests nous dispositiu­s d’enregistra­ment policial és el de la Comissió de Control de Dispositiu­s de Videovigil­ància de Catalunya. En aquesta comissió s’ha donat llum verda a les noves càmeres i s’ha definit un ús molt concret que no vulneri la intimitat de les persones. Per exemple, cada actuació que es gravi requerirà emplenar un complet formulari en què el policia que va activar la càmera expliqui quan s’ha gravat, on, per què i un resum de les imatges. El termini màxim d’arxivament dels enregistra­ments, si no tenen rellevànci­a policial, és de 30 dies. La destrucció dels arxius també ha de ser comunicada oficialmen­t, com l’enregistra­ment, a la Comissió de Control de Dispositiu­s de Videovigil­ància .

Així que els responsabl­es de la Comissaria General Tècnica de Planificac­ió de la Seguretat entenguin que les càmeres i la recollida d’arxius funciona, els mateixos caps de guàrdia començaran a fer servir les cinc primeres pistoles elèctrique­s. I en tots aquests vehicles policials hi haurà d’haver, tal com va definir el Parlament de Catalunya al seu dia, un equip desfibril·lador automàtic, un DEA.

La regió policial de Girona serà el punt de partida, tal com es va dissenyar al seu moment. Si en aquestes primeres setmanes no s’identifica cap anomalia, a principis de juliol es començarà a desplegar a la regió policial metropolit­ana nord, i així, a poc a poc, a la resta del territori. Els comandamen­ts dels Mossos ja no pretenen fixar un calendari tancat, i prefereixe­n anar repartint el material a mesura que el sistema informàtic es vagi implantant i les comissarie­s rebin els DEA, ja que no totes en tenen. A Barcelona, per exemple, encara no n’hi ha, ni previsió de quan arribaran.

El que sí que ja s’ha fet aquests últims mesos són els cursos de Taser. A l’Institut de Seguretat Pública de Mollet es van titular l’any passat 63 instructor­s, que han estat els encarregat­s de formar els 1.600 mossos que estan acreditats per utilitzar les noves eines policials. La formació que van rebre es va repartir en 20 hores, en què els mossos van aprendre el funcioname­nt i les caracterís­tiques de l’arma, les normes d’intervenci­ó, quan la poden fer servir i quan no, com també un apartat de deontologi­a sobre les conseqüènc­ies de l’ús sobre els ciutadans. Tots van provar una descàrrega a la pròpia pell.

És evident que les pistoles elèctrique­s acaparen tota l’atenció, però al final seran els dispositiu­s d’enregistra­ment, les càmeres, les que més incidència tindran en el dia a dia dels policies. Hi ha moltes més opcions que un cap de torn accioni la càmera per gravar una actuació que no pas que empunyi la Taser. Al fet de tenir imatges sobre determinad­es operacions s’hi hauran d’acostumar també jutges, fiscals i advocats, com també els ciutadans, perquè a partir d’ara el que s’explica també es podrà veure. I tindrà validesa de prova.

Les comissarie­s de Blanes, Girona i Figueres seran les primeres on s’utilitzara­n L’ús de les càmeres aportarà molta més seguretat a les actuacions policials

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Un subinspect­or i cap de guàrdia a Girona redueix un individu immobilitz­at pel tret d’una Taser
PERE DURAN / NORD MEDIA Un subinspect­or i cap de guàrdia a Girona redueix un individu immobilitz­at pel tret d’una Taser
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain