La Vanguardia (Català)

Carambola

- Enric Sierra

El panorama polític a Catalunya ha canviat radicalmen­t després de la moció de censura que ha expulsat el PP del Govern central. La situació ha fet un tomb que tindrà conseqüènc­ies en la qüestió catalana i també en l’àmbit municipal. El canvi d’inquilí de la Moncloa crea un nou escenari que apaivaga, ara per ara, l’estratègia de confrontac­ió entre els blocs independen­tista i constituci­onalista que ha presidit el debat polític fins al moment. Pedro Sánchez ha arribat a la presidènci­a amb la promesa de desescalar la tensió Catalunya-Espanya i, per això, necessita els vots imprescind­ibles dels partits catalans i bascos. No serà fàcil perquè els gestos del nou govern socialista s’examinaran amb lupa. En aquest sentit, ningú no dubta que PP i Ciutadans continuara­n utilitzant la qüestió catalana com a ariet polític i electoral mentre que els independen­tistes es voldran cobrar el seu vot favorable a la moció de censura. Però, què passa si realment es desescala la tensió i s’activa la desitjada via de diàleg que defensen, almenys en públic, Sánchez i Torra? Com quedaria llavors l’estratègia de com pitjor millor que ha imperat en els dos fronts del conflicte? Certament la situació és molt complicada i l’enfrontame­nt ha deixat molts damnificat­s, però avui tot indica que existeix la voluntat d’iniciar un camí cap a una solució per llunyana i difícil que sembli.

La macedònia de partits que ha donat suport a la investidur­a del socialista Pedro Sánchez podria derivar en noves aliances a mitjà termini. Les eleccions municipals i autonòmiqu­es del maig seran una ocasió per comprovar-ho. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ho sap i, potser aquesta és una de les raons per les quals divendres va voler presenciar personalme­nt la moció de censura. Fa uns mesos, Colau va expulsar els socialiste­s del seu govern quan el PSC va donar suport a l’aplicació del 155, però ara la seva formació política ha facilitat que un socialista ocupi la presidènci­a del Govern central i el partit de l’alcaldessa s’ha convertit en el principal suport polític de Sánchez. Aquesta nova relació genera una expectativ­a en l’àmbit local que podria interessar forces polítiques independen­tistes com ERC per intentar pactes semblants als clàssics tripartits d’esquerra.

En aquest escenari, continuen tenint sentit les plataforme­s independen­tista i constituci­onalista que es preparen a escala municipal per mantenir l’estratègia de confrontac­ió? Segurament, el que va passar divendres al Congrés dels Diputats ha agafat despreving­uts alguns dels impulsors d’aquests moviments polítics que corren el risc de quedar caducs abans de néixer a causa de la conjuntura actual. Fins i tot és possible que es forci el relleu en la nòmina d’interlocut­ors perquè potser ara es necessiten més moderats i menys radicals. Serà curiós comprovar si la carambola de la moció de censura centra el debat electoral en temes de ciutat a Barcelona i evita convertir la capital catalana en instrument per a altres finalitats. Amb tot, recordem que encara falta un any i que tot pot canviar de la nit al dia com vam veure la setmana passada.

L’estratègia de crear plataforme­s unionistes i independen­tistes pot quedar caduca en el nou context polític

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain