La Vanguardia (Català)

Barcelona posa límit al senglar a Nou Barris

L’Ajuntament treu a concurs la contractac­ió d’un servei de control sense armes de foc i que no faci patir els porcins salvatges

- Barcelona

La UB va advertir fa un mes en un informe sobre l’agressivit­at d’aquests animals a l’entorn de Collserola

Nou Barris serà territori prohibit per als senglars. El govern municipal ha posat en crida i cerca un servei que permeti erradicar la presència d’aquests animals en aquest districte. El contracte, amb un pressupost màxim de 42.000 euros, fixa un nombre mínim de cinc batudes efectives –amb algun exemplar caçat–, això sí, en què no es facin servir armes de foc i també que no es causi cap mena de patiment ni maltractam­ent als animals. Sobre la sort dels Sus scrofa ,el senglar euroasiàti­c autòcton d’Europa i protagonis­ta del concurs, al plec del contracte hi apareix tant la possibilit­at del seu sacrifici com l’alliberame­nt, segons sigui el cas.

Fins ara l’Ajuntament havia reconegut la preocupaci­ó dels porcs salvatges en altres àrees pròximes a Collserola, com ara les Corts, SarriàSant Gervasi, Gràcia i Horta Guinardo, si bé s’han arribat a veure exemplars de porcins salvatges fins i tot a Sants fent un bon tiberi amb escombrari­es després d’haver travessat mitja ciutat. Nou Barris s’afegeix a la llista. El senglar ja no és benvingut pel govern municipal, que tem els problemes de convivènci­a que comporta un animal que pot arribar a pesar 90 quilos i recórrer a la nit distàncies de fins a 12 quilòmetre­s. Tant si és per un parc com per una carretera.

El concurs veu la llum després que un informe de la Universita­t de Barcelona (UB) alertés fa tot just un mes sobre els senglars, que tot i que no es tracta d’animals territoria­ls, els que pul·lulen per l’entorn de Collserola ja no temen les persones i s’han tornat exigents en alguns casos, fins al punt de no dubtar a ser agressius per aconseguir menjar. Les cries han crescut alimentant-se de les escombrari­es o del pinso destinat a les colònies de gats. No han hagut de buscar ni bolets ni glans ni tòfones al mig de la muntanya.

L’estudi, més enllà d’alertar de l’agressivit­at, també posava l’accent en altres perills que comporten aquests porcins –molt prolífics– tant per a l’ésser humà com per a les seves mascotes, com ara el fet de ser també una potencial causa d’accident de trànsit o bé la transmissi­ó de malalties zoogènique­s.

L’alerta università­ria va fer que el grup municipal del PP demanés al govern local d’Ada Colau que impulsés batudes per evitar la proliferac­ió dels porcins salvatges, argumentan­t que es creu que a Collserola hi ha més de 1.000 senglars, malgrat que la recomanaci­ó per a l’equilibri de l’ecosistema és una població de 400 exemplars. Pacma també va sortir al pas arran de l’estudi de la UB i va assenyalar que aquest només pretén beneficiar la caça.

El partit animalista denuncia “la falta de plans de mantenimen­t dels límits entre l’urbà i el rural, o el parc natural”, i assenyala factors a millorar com ara les tanques deficients o insuficien­ts, el mal disseny de menjadores en colònies de gats o contenidor­s d’escombrari­es de fàcil accés o bons de fer caure.

 ?? MANÉ ESPINOSA/ARXIU ?? Un senglar passeja tranquil·lament per l’accés a l’estació dels FGC de Vallvidrer­a
MANÉ ESPINOSA/ARXIU Un senglar passeja tranquil·lament per l’accés a l’estació dels FGC de Vallvidrer­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain