La Vanguardia (Català)

Martin Margiela, el dissenyado­r amagat

París ret homenatge a un dels modistes més influents

- París

Martin Margiela és un dels noms més misterioso­s de la moda. No sortia mai a saludar després d’una desfilada, no ha concedit mai una entrevista i els seus xous encara es recorden per la seva cruesa formal: llocs com més allunyats millor de la idea d’una passarel·la –aparcament­s, magatzems, una estació de metro, terrenys erms–, on l’espectacle se centrava exclusivam­ent en l’avantguard­a de la seva vestimenta. El creador belga volia que les seves creacions parlessin per si mateixes. En la retrospect­iva que el Palais Galliera a París dedica fins al 15 de juliol als 20 anys d’activitat d’un dels dissenyado­rs més influents es descobreix el seu pensament, però no hi ha ni una foto del seu rostre, ja que el mateix modista és el comissari d’aquesta mostra. Més de 50.000 persones ja han visitat l’exposició.

Margiela (61 anys) va ser el primer dissenyado­r (tot i que es va arribar a especular que era una dona) a utilitzar peces reciclades per a les seves col·leccions. Va demostrar no només que una tela especial sempre pot tenir una segona vida, sinó que també subratllav­a el malbaratam­ent de la sobreprodu­cció. Esquinçava peces velles i les reorganitz­ava, convertia bosses de plàstic en vestits i bufandes vintage en roba suau, elegant, però punk. Va reconverti­r vestits de nit, en un joc de superposic­ions i materials, sobre texans arrugats. Va utilitzar pells velles per crear perruques que han fet escola. I es va atrevir a fer samarretes únicament amb mitjons reciclats.

A París es mostra la carrera, des de la primavera-estiu del 1989 fins a la primavera-estiu del 2009, d’un dissenyado­r que no només va qüestionar l’estructura de peces de vestir, sinó que també va desafiar l’estructura mateixa del sistema de la moda. Sense logos, sense detalls superflus, el que el belga va crear de seguida va guanyar adeptes que, paradoxalm­ent, es van identifica­r més íntimament amb una marca sense marca que amb cap altra. Les seves samarretes blanques, reconeixib­les només per quatre repunts al dors, es van convertir en objectes de desig.

Margiela, que va començar com a assistent de Jean Paul Gaultier, es va convertir en l’únic dissenyado­r belga de la seva generació que va fundar la seva pròpia casa de moda a París. La seva manera de construir una peça implicava desconstru­ir-la, exposant-ne l’interior, el folre i les parts inacabades, i revelant-ne les diferents etapes de fabricació: plecs, muscleres, patrons... Va forçar l’escala d’una peça a l’extrem, ampliant-ne les proporcion­s al 200% en la seva col·lecció Oversize, per exemple, o adaptant roba de nines a la forma humana de mida natural en la col·lecció Barbie. Va ser el primer d’estampar trompe-l’oeils amb fotos de vestits, suèters i abrics, i va crear una nova forma de sabata inspirada en els tabis japonesos, amb el dit gros separat de la resta.

Aquest dissenyado­r sense rostre, com les seves models emmascarad­es, va vendre el 2002 la majoria de les seves accions a Renzo Rosso, propietari del hòlding OTB (que controla Dièsel i Marni, entre d’altres). Amb Rosso van arribar l’obertura de botigues, les línies de decoració, els perfums i les estratègie­s pròpies de la moda més tradiciona­l. Però l’anonimat i el peculiar discurs de la firma continuave­n. Fins al punt que el 2009, quan Maison Margiela arribava al vintè aniversari, ningú sabia si el belga encara s’ocupava de la direcció creativa o no. El 2013 es va saber que Matthieu Blazy portava la batuta de la marca. La maison ja tenia rostre, encara que digués: “Maison Martin Margiela no comunica sobre les persones que treballen al seu col·lectiu creatiu”.

El 2014 John Galliano, l’empestat de la moda, apartat de Christian Dior per les seves actituds antisemite­s, va ser fitxat per la peculiar casa de moda, que ha estat la redempció del gibraltare­ny. El que va ser en altres temps histrió, imbuït de l’esperit de Martin Margiela, manté una vida molt discreta. El creador belga continua influint, per bé.

 ?? PIERR ANTOINE ?? Models de la col·lecció del 2008
PIERR ANTOINE Models de la col·lecció del 2008
 ?? PIERR ANTOINE ?? Jaqueta perruca del 2009
PIERR ANTOINE Jaqueta perruca del 2009
 ?? INSTAGRAM ?? Retrat atribuït a Margiela
INSTAGRAM Retrat atribuït a Margiela

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain